
ALCOAST 193/15 (Active Bonus Programs for FY15) 
 

Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
 
Q1:   COMDTINST M72220.2 (Military Bonus Program) states that members are not authorized 
to receive an Selective Reenlistment Bonus (SRB) if their current enlistment has more than 3 
months remaining.  Does ALCOAST 193/15 waive the 3 month requirement? 
 
A1:  Yes, the requirement to be within 3 months of a member’s current contract expiration is 
waived for members eligible for an SRB in FY15.  This is a one-time exception to this policy to 
increase the candidate pool size and take advantage of existing funding.  This waiver may be 
terminated in FY16.  A future ALCOAST will outline any policy adjustments to the bonus 
program for FY16.  Since ALCOAST 193/15 waives the 3 month requirement, SRB eligible 
members do not need any of the reenlistment reasons stated in Chapter 1.B.5.e of COMDTINST 
M7220.2 to gain an entitlement to an SRB.  
 
 
Q2:  ALCOAST 193/15 states that existing contracts can be terminated when a member is 
eligible and elects an SRB contract.  Does that mean any previous obligated service is also 
terminated?  Or, do I add my current obligated service to the 4 year or 6 year SRB contract? 
 
A2:  Existing obligated service will be terminated.  Members eligible for and who elect a 4 year 
SRB contract will sign a new 4 year reenlistment contract, obligating exactly 4 years, regardless 
of their previous contract termination date.   Likewise, members who are eligible for and elect the 
6 year SRB will terminate existing obligation and reenlist for exactly 6 years.  ALCOAST 193/15 
differs from COMDINST M72220.0 and previous practices in this regard.  This is a temporary 
change enacted to increase the candidate pool size and remain within the maximum allowable 
reenlistment contract policy of 6 years.  As stated in answer (1), this temporary change may be 
adjusted in FY16. 
 
 
Q3:  If I am on a contract to go direct to FS or OS A-School from boot-camp, am I eligible for the 
Enlistment Bonus (EB) or Critical Skills Training Bonus (CSTB)? 
 
A3:  Any Coast Guard member that graduates FS or OS A-School after the date of ALCOAST 
193/15 was released and before October 1st 2015 is eligible to receive a Critical Skills Training 
Bonus (CSTB).  Members currently in boot camp that go direct to FS or OS A-School are eligible 
for a CSTB and need to contact their SPO.  Members already in FS or OS A-School on the date 
ALCOAST 193/15 was released are also eligible for a CSTB and should contact their SPO.  Only 
members not yet accessed into the Coast Guard are eligible for the EB. 
 
 
Q4:  Can I qualify for a CSTB and an SRB? 
 
A4:  In rare cases, members can collect a CSTB and a 6 year SRB when that member meets the 
eligibility requirements for both types of bonuses.  For example, a member who receives a CSTB 
for graduating FS or OS A-School after the date ALCOAST 193/15 was released, and before 
September 1st 2015, may also receive a Zone A, SRB as long as they: 
  



(A) Have more than 17 months active time in service (TIS) and less than 6 years active TIS,  
(B) Current service obligation expires before 01OCT2018 (6 yr contract)  
(C) Have less than 3 years until the end of enlistment.  
   
Some members may qualify for the SRB upon A-School graduation, while others may have to 
wait until they fall within the TIS or obligated service requirements.  Members who elect a CSTB 
and are eligible for an SRB can cancel/void any extension which enabled them to meet the 3 year 
service obligation required by ALCOAST 193/15 and sign a new 6 year SRB contract instead.  
Concerned members should work with A-School to sign new reenlistment contract on the day 
they graduate if eligible, otherwise work with their local SPO once they become eligible for the 
SRB.  This policy will expire on October 1st, 2015. 
 
 
Q5:  I am already in the Coast Guard and have a culinary degree.  Am I eligible to receive the 
$25K EB if I attend FS A-School. 
 
A5:  No.  Unfortunately the $25K culinary degree EB is to attract new recruits into the Coast 
Guard that may be interested in the food service industry.  The primary purpose of this bonus is to 
assist potential recruits with debt that they accumulated through culinary training that would 
otherwise render the member ineligible to join the Coast Guard.  Members that have not yet 
completed A-School who have a culinary degree may be reviewed on a case by case basis.  FS 
rated members who already possess a culinary degree should take advantage of an SRB program 
if eligible.   Concerned members should email a waiver request to HQS-
PolicyandStandards@uscg.mil 
 
 
Q6: If I am eligible for the FSO kicker, must I elect an SRB to receive the FSO kicker? 
 
A6:  Yes, though FSO kicker is to reward good performance it can only be received if a member 
elects to receive an SRB and enter a new 4 or 6 year enlistment contract.  FSO kicker money will 
be in addition to the SRB money and is available with either the four 4 or 6 year SRB.  The 
member must meet the eligibility requirements for both the SRB and kicker. The member must 
maintain FSO qualification during the full length of the new contract or will be subject to 
recoupment.         
 
 
 
Q7:  Can I receive an SRB by extending my current enlistment? 
 
A7:  No, a member should terminate contract and complete a new enlistment.  Funding available 
for SRBs expires October 1st, 2015.  SRBs must be paid out prior to that date.  If a member 
extends, their enlistment date may be after October 1st at which point, funding may no longer be 
available.  To assure funding is available and to be in compliance with other personnel policies, a 
member should reenlist and not extend when electing an SRB.   
 
 
Q8:  When and how will I receive my money? 
 
A8: A member will receive the bonus in a lump sum payment.  Bonus payments will generally be 
received within the next two pay cycles after bonus documentation has been sent to PPC.  
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Members should anticipate a 25% tax rate on the bonus.  Members should communicate with 
local SPO if payment has not been received within two full pay periods of PPC’s notification.  
Members who elect an EB and or CSTB are authorized to receive the bonus money after they 
graduate from A-School.   If a member does not successfully complete A-School, the EB or 
CSTB will not be awarded.   
 
 
Q9:  What if I am unable to fulfill my service commitment? 
 
A9: All bonuses are subject to full or partial recoupment if the service contract is not completed 
in full, regardless of the reason.  SRB contracts will be recouped from the member based on the 
total time in service the member performed in the capacity of the SRB contract.  Additional 
information on termination and recoupment of bonuses may be found in the Military Bonus 
Programs manual (COMDTINST M72220.2). 
 
 
Q10: When you discuss, "Eligible members must apply through their local servicing personnel 
office no later than 01SEP2015." Do you mean that the member must hand the paperwork in to 
the SPO prior to that date or do they have to actually sign the new contract with an effective date 
no later than 01SEP2015? 
 
A10: Eligible members must submit all completed paperwork to their SPO for processing no later 
than 01SEP2015.   
 
 
Q11: I am an OS who just received transfer orders, and had to obligate service until 2019. Am I 
outside the window of eligibility, or can I cancel my obligated service contract/extension to 
receive a 6 year Zone A SRB? 
 
A11: OS members who meet the TIS requirements (i.e., have more than 17 months and less than 
6 years TIS) and received orders in AY15 to obligate service until 2019 may be eligible to 
terminate their existing contract and reenlist for 6 years to receive the Zone A SRB. The intent of 
the ALCOAST was to allow these members to receive a bonus if they met TIS eligibility 
requirements and obligated service this assignment year. Concerned members should email HQS-
PolicyandStandards@uscg.mil if they have any further questions about eligibility. 
 
 
Q12: Are members currently attending or en route to FS or OS "A" School eligible for a CSTB? 
 
A12: Yes, members already in FS or OS "A" School on the date ALCOAST 193/15 was released 
or currently enroute to FS or OS "A" School can apply for a CSTB at TRACEN Petaluma. 
Additionally, these members could potentially be eligible to receive a Zone A SRB upon 
graduation (See Q4 for more details). 
 
 
Q13: Can current FS or OS "A" School students who are on track to successfully graduate and 
meet TIS criteria requirements be eligible to receive a Zone A SRB? 
 
A13: Yes, members can sign the contract 5 days prior to graduation. However, the member 
should be counseled the bonus is contingent upon them graduating. If they do not graduate, the 
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bonus will be recouped. In general, members must be serving in pay grade E-3 (with appropriate 
designator) or higher on active duty to be eligible for a Zone A SRB. 
 
 
Q14.  Does the 6 year TIS requirement include prior DoD service? 
 
A14.  The 6 year TIS requirement is total active duty time.  It would include all previous active 
duty time, regardless of which service the member served under.  See, Articles 1.B. and 1.B.2 of 
COMDTINST M7220.2. 
 
 
Q15:  Do I need to have the member sign a 3307 entry because none of the 3307 samples located 
in the 3PM completely fit this bonus situation. 
 
A15:  Yes, 3307 entries are required.  If a 3307 does not completely match the member's bonus 
scenario, commands should modify the language accordingly.  
 
 
Q16:  Are E-2's and E-3's who graduate FS or OS A-School (& receive their rating designators) 
eligible to receive a Zone A SRB?  Or do they have to be an E-4? 
 
A16:  To be eligible for an SRB a member must be a ranked E3 or above. 
 
 
 
Q17:  Can a member receive an EB and CSTB? 
 
A17:  No, a member is only eligible for an EB or a CSTB but not both.   
 
 
 
 
Q18:  Can a member receive an EB and an SRB? 
 
A18:  No. A member eligible for an EB should not be immediately eligible for an SRB.  A 
member may be eligible for a future SRB if offered.   
 
 
Q19:  I have an OS that was awarded NJP a couple years ago.  Since the FS and OS rates are 
critical and bonuses are being offered, can we assume the reenlistment controls outlined 
ALCOAST 093/14 are waived for these members? 
 
A19:  There is no blanket waiver for the reenlistment controls outlined in ALCOAST 093/14.  All 
members desiring to reenlist for the bonus must meet all reenlistment requirements.  As outlined 
in ALCOAST 093/14, commands can recommend reenlisting members who do not meet 
reenlistment criteria through PSC (epm-1). 
 
 



Q20:  Your ALCOAST seems to contradict itself.  In Section 7.a.1, it states a member's service 
obligation can't be past 1Oct18.  However, in 7.e, you state members with current end of 
enlistment (EOE) greater than 3 years cannot cancel to reenlist.  There are members who have 
EOEs greater than 3 years away but end prior to 1Oct18.  For example, a member who signed a 
contract last year for 4 years on 1Jul14.  Member's EOE ends 1Jul18.  Can this member cancel 
their contract? 
 
A20:  A member should wait until they are within three years of the reenlistment before signing 
an SRB contract.  For the example above, a member would be eligible for an SRB on 1 July 2015.  
An exception to policy is being made for members that have EOE between September 2018 and 
October of 2018 because the deadline to submit paperwork for processing is September 1st, 2015.  
These members are all authorized to elect an SRB one month prior to their EOE. 
 
 
Q21:  In COMDTINST 1000.2, it states that commands cannot cancel extensions that have 
already gone into effect.  Is this policy waived? 
 
A21:  Yes.  This policy is temporarily waived for members who are reenlisting to meet 
requirements for SRB A (only for FY15). 
 
 
 
Q22:  Will these bonus programs continue after October 1st 2015 (into FY16)? 
 
A22:  These programs are subject to change/adjustment/or termination based on available funding 
and needs of the service.   
 
 
 
Q23.  What if I am close to the eligibility requirements but do not qualify? 
 
A23.  Unfortunately the line has to be drawn somewhere.  If the line was to move, there would be 
someone else just outside the eligibility requirements.  The requirements were set to incentivize 
the members filling or about to fill billets that are at critical strength.  Members may submit for a 
waiver but should not expect to receive one.  Waiver requests should be sent to HQS-
PolicyandStandards@uscg.mil.  Members are encouraged to continue to work hard to fully 
qualify for future bonus opportunities. 
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