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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1. What is a Qualified Assessor? 

The term “Qualified Assessor” (QA) is defined in 46 CFR 10.107 as “a person who is 
qualified to evaluate, for STCW endorsements, whether an applicant has 
demonstrated the level of competence in the task for which the assessment is being 
made. This person must be individually approved by the Coast Guard or through a 
Coast Guard approved or accepted course or program of training.” 

QAs who assess mariners independent of approved training, including in-service 
assessments on board a vessel, must be individually approved by the Coast Guard to 
conduct specific assessments (46 CFR 11.301(a)(1)(i) and 12.601(b)(1)(i)). 

A QA assesses the ability of an individual to perform a task, duty, or responsibility 
properly, using established criteria and professional judgment in determining whether 
an acceptable level of proficiency and competence has been demonstrated. A QA 
must always personally witness the performance of the task, duty, or responsibility by 
the person whose competence is to be assessed. This performance is called a 
“practical demonstration” and is defined in 46 CFR 10.107 as “the performance of an 
activity under the direct observation of a … QA for the purpose of establishing that 
the performer is sufficiently proficient in a practical skill to meet a specified standard 
of competence or other objective criterion.”  For purposes of assessment of 
competence of a skill or ability required for an STCW endorsement, the assessment 
criteria are set out in the standards of competence contained in the tables in the 
STCW Code. 

2. Do I need to be approved as a QA to conduct shipboard assessments? 

On or after January 1, 2017, assessors must be approved by the National Maritime 
Center.  In order to facilitate the transition to the new requirement for approval of 
QAs, the Coast Guard will accept assessments that have been demonstrated in the 
presence of and signed by an assessor who has not been Coast Guard approved until 
December 31, 2016. provided that the assessor meets the professional requirements in 
46 CFR 10.405(a)(3) to assess competence for the specific endorsement.  During this 
interim period, assessors must be in possession of the level of endorsement, or other 
professional credential, which provides proof that he or she has attained a level of 
experience and qualification equal or superior to the relevant level of knowledge, 
skills, and abilities to be assessed (46 CFR 10.405(a)(3)).  Until December 31, 2016, 
the Coast Guard will accept assessments signed by mariners who hold an appropriate 
national endorsement and meet the qualifications described in Enclosure (2). 
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3. What are the requirements to be a Qualified Assessor? 

As specified in 46 CFR 10.405(a), to become a QA you should: 

• Have experience, training, or instruction  in assessment techniques; 

• Be qualified in the task(s) for which the assessment is being conducted; and 

• Hold or have held the level of  endorsement or other professional credential 
which provides proof that he or she has attained a level of experience and 
qualification equal or superior to the relevant level of knowledge, skills, and 
abilities for the task to be assessed. 

4. How do I demonstrate that I have experience and/or training in assessment 
techniques? 

Documentation of training or instruction may be in the form of performance 
evaluations that include an evaluation of effectiveness in on-the-job conduct of 
assessment activities and/or a certificate of successful completion from a “train the 
trainer” or an assessor training course. A “train the trainer” course should be based on 
IMO model course 6.09, Training Course for Instructors and an assessor training 
course should be based on IMO model course 1.30, On-Board Assessment, or a 
similar syllabus covering the following areas: 

• Identification of performance standards; 

• Assessment of knowledge; 

• Assessment of skills and abilities; 

• Measurement of progress toward objectives and of adequate performance; 

• Favorable and unfavorable conditions for assessment; and 

• Use of feedback for performance improvement. 

5. What experience do I need to be “qualified in the task(s) to be assessed”? 

Guidance on qualifications and experience for assessors is provided in Enclosure (2). 
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6. Do I have to hold a current and valid merchant mariner credential (MMC) to be a 
Qualified Assessor? 

No.  While a QA should have the training and experience described above, they do 
not need to have a current, valid MMC.  A mariner may not have a current MMC for 
a variety of reasons that are unrelated to having the experience and other 
qualifications needed to serve as a QA.  For example, a mariner who is disqualified 
from holding a mariner credential for medical reasons may still be capable of 
competently serving as a QA. 

A specialist in a particular field of non-maritime education (such as fire fighting or 
first aid), is not required to hold an MMC to be approved to conduct assessments in 
that field.  A specialist is someone whose expertise, experience, and current practice 
are concentrated within a particular subject matter. 

7. How can I become a Qualified Assessor? 

You should submit a written request to be approved as a QA to either 
NMCCourses@uscg.mil or to: 

Commanding Officer (NMC-21) 
National Maritime Center 
100 Forbes Drive 
Martinsburg, WV 25404 

Your request should identify the specific portions of the STCW you wish to assess 
and provide evidence that you meet the qualifications discussed above. 

8. I am approved as an instructor in Coast Guard approved courses.  Do I need 
approval as a Qualified Assessor in order to perform the assessments in the courses 
that I teach? 

No.  Approved instructors may conduct all assessments within the course(s) they are 
approved to instruct without further approval.  Also, a faculty member employed at a 
state maritime academy or the U.S. Merchant Marine Academy operated in 
accordance with 46 CFR Part 310 and instructing in a navigation or engineering 
course, is qualified to serve as a Qualified Assessor in their area(s) of specialization 
without individual evaluation by the Coast Guard.  

9. Does an approval as a Qualified Assessor expire? 

Yes.  Approvals are granted for 5-year periods, and may be renewed as described 
below (46 CFR 10.405(d)). 
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10. What should I do to renew my approval as a Qualified Assessor? 

As specified in 46 CFR 10.405(d), in order to renew their qualifications, each QA 
must have either experience, training, or evidence of instruction in effective 
assessment within the past 5 years.  To renew your approval, you should request 
renewal from the NMC as described above for an original approval, and submit 
evidence of your most recent experience as a Qualified Assessor, your recent 
experience performing the tasks you are approved to assess, and your continued 
ability to assess the competence of candidates for STCW endorsements. 

11. Can the company I work for request approval for me to serve as a Qualified Assessor 
on my behalf? 

Yes.  Employers may request approval of the persons who will serve as QAs on their 
vessels or at their training facilities.  The approval as a QA is given to the individual 
assessor, not the company.  Upon approval, the company should give the QA 
approval letter to the assessor. 

12. Does a Qualified Assessor have to use the national assessment guidelines in the 
relevant NVIC? 

No.  However, unless approval for the alternative assessment(s) is given by the 
National Maritime Center (NMC), shipboard QAs may only make minor changes to 
the assessments in the national guidelines to reflect differences in shipboard 
equipment and operating procedures (46 CFR 11.301(a)(1)(i) and 12.601(b)(1)(i)).  
Approval is not needed to use the assessment guidelines included in the applicable 
NVIC. 

13. I have been assessing mariners for various STCW endorsements without approval.  
May I continue to do so? 

Yes, but only until December 31, 2016.  After that date, the Coast Guard will only 
accept assessments conducted and signed by an approved Qualified Assessor. 

14. Is there any guidance about conducting assessments? 

Yes.  Enclosure (3), Assessor’s Manual for Conducting Mariner Assessments, 
provides an overview of the STCW assessment process. 




