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THE LEGAL ISSUE, NOVEMBER 2012                            

HOLIDAY ETHICS GUIDANCE  
PREPARED BY: LEGAL SERVICE COMMAND, MISSION SUPPORT DIVISION (LSC-4) 

 

 

The holiday season is traditionally a time of parties, receptions, and exchanging gifts.  Please keep 

in mind, standards of ethical conduct for federal employees apply even during the holiday season.  

A brief summary of the applicable rules is set forth below.  This guidance is intended to provide 

you general information and acquaint you with the rules.  It is not intended to be all-inclusive or to 

be a substitute for consulting an ethics attorney.  If you have any questions or concerns, please 

contact your supervisor or Legal Service Command (LSC) to reach an ethics attorney:  LSC- 

Norfolk, Mr. Miguel Padilla, (757) 628-4192 or Miguel.N.Padilla@uscg.mil or LSC-Alameda, Mr. 

Paul Janoff, (510) 437-3347 or Paul.N.Janoff@uscg.mil.   

 

THE BRIEF  
 

 Before you act, check out some of the “rules of the road” references.    Page 2 

 

 Gifts exchange/acceptance;  Is it a gift? Who is the gift to? Who is it from?  

       Can it be accepted?  Should I accept it?      Page 2-3 

         

 Parties, open-houses, receptions        Page 2 

 

 Rules regarding gifts to and from contractors; exceptions    Page 4-5 

 

 Use of appropriated funds and government property     Page 5 

 

 Raffles/gambling issues        Page 5 
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APPLICABLE REFERENCES: 

(a) 5 C.F.R. §§ 2635.201 - 304 

(b) CG Standards of Ethical Conduct, CI M5370.8B 

(c) CG MWR Manual, CI M1710.13 (series) 

(d)  Limited Personal Use of Government Office Equipment and Services, CI 5375.1 (series) 

 

GIFTS 

General Gift Rule:  Coast Guard employees (civilian and military) may not solicit or accept, 

directly or indirectly, gifts offered because of their official positions or gifts offered by a 

“prohibited source,” unless an exception applies.   

1. Is the item a gift? The term “gift” is broadly defined and includes any gratuity, favor, discount,  

entertainment, hospitality, loan, forbearance, or other tangible or intangible item having monetary 

value.  For example, this definition includes gifts of services as well as gifts of training, 

transportation, travel, lodging, and meals.  If you are uncertain whether something should be 

considered a gift to a Coast Guard employee or a gift to the Coast Guard, contact the LSC because 

different rules may apply depending on the facts. 

 

2. Is the donor a prohibited source?  A “prohibited source” is anyone who:  

 

a. Is seeking official action by the Coast Guard; 

b. Does business or seeks to business with the Coast Guard;  

c. Is regulated by the Coast Guard; 

d. Has interests that may be substantially affected by the employee’s performance of 

official duties; 

e. Is an organization a majority of whose members fit into one or more the above 

categories.   

 

Note: A person or entity does not become a prohibited source merely because of the offer of a 

gift.  

3.   What does “official position” mean? The test for “official position” is whether the gift would 

have been solicited, offered, or given had the employee not held the status, authority, or duties 

associated with his or her federal position.    

4.  Remember, the number one gift rule:  Nothing requires a person to accept a gift-you may 

always decline the gift.  Even though acceptance of a gift may be permitted by an exception, it is 

never inappropriate and frequently prudent for an employee to decline a gift offered by the 

prohibited source or because of his official position.   

PARTIES, OPEN-HOUSES, AND RECEPTIONS 

1. Exceptions:  Coast Guard employees may not accept gifts of attendance at parties, open- 

houses, and receptions, from contractors and contractor personnel, unless one of the following 

exceptions applies: 

a. De Minimis Gift:  Coast Guard employees may accept gifts (other than cash) not  

exceeding $20, as long as the total amount of gifts that the employee accepts from the 

source does not exceed an aggregate total of $50 for the year.   

b. Personal Gift:  Coast Guard employees may accept gifts, even from a contractor  
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employee that are based on a bona fide
1
 personal relationship.  Such personal gifts must 

actually be paid for by the contractor-employee rather than the contractor-employer.    

c. Widely-Attended Gathering (WAG): Coast Guard employees may generally attend a  

contractor’s open-house or reception, and accept any gift of light food/refreshments if it has 

been determined the event is a widely-attended gathering, and the employee's supervisor 

determines that it is in the agency's interest that the employee attend. 

d. Open to the Public: Coast Guard employees may accept invitations (even from  

contractors) that are open to the public, all Government employees, or all military 

members.   

e. Gifts unrelated to Federal Employment: Coast Guard employees may accept  

invitations offered to a group or class that is not related to Government employment (for 

example, if the building owner where your office is located throws a reception for all of the 

tenants of the building).   

f. Modest Items of Food and Refreshments: Coast Guard employees may accept food  

items consisting of light refreshments such as soft drinks, coffee, pastries, or other similar 

refreshments not constituting a meal may be accepted since they are not considered to be a 

gift.   

g. Gifts Based on Outside Business or Employment Relationships: Coast Guard  

employees may accept attendance at events which are solely based on outside business or 

other employment relationships. For example, if a Coast Guard employee’s spouse works at 

a Defense contractor, the Coast Guard employee may accompany the spouse to the 

contractor’s holiday party since the invitation is to the spouse as an employee, and not to 

the Coast Guard employee because of his or her position.   

2. Coast Guard Employees:  Coast Guard employees may accept gifts of attendance at parties,  

open-houses, and receptions, from other Coast Guard employees, if one of the following applies:  

a. Invitation from a Subordinate: Coast Guard employees may accept personal  

hospitality at the residence of a subordinate that is customarily provided on the social 

occasion.   

b. Invitations from a supervisor or a co-worker: There are no restrictions.   

 

GIFT-EXCHANGE & GIFT ACCEPTANCE 
 

1.  Gifts Between Coast Guard Employees and Contractor Employees:   

a. Generally, gifts to Coast Guard employees from contractors, even during the holidays, 

may not exceed $20.  

b. Gifts to contractors:  Check with the contractor for ethics restrictions on their 

employees for gift acceptance.  Some companies may have their own internal corporate 

ethics rules that their employees must abide by.  

c. For more information on contract employees, see Rules Applicable to Contractor 

Employees section below.  

2. Gifts between Coast Guard Employees:  Supervisors may not accept gifts from subordinates or  

Coast Guard employees who receive less pay or are junior on pay grade/rank, unless one of the 

following exceptions applies:  

a. Exception #1:  During the holidays, which occur on an occasional infrequent basis, 

supervisors may accept gifts (other than cash) of $10 or less from a subordinate.  

b. Exception #2:  Supervisors may accept food and refreshments shared in the office and 

may share in the expenses of an office party.  

 

 

                                                 
1
 See 5 C.F.R. § 2635.204(b).  In other words, a bona fide relationship is a family or personal relationship.  Key factors in determining 

whether this exception applies include the history of the relationship, how the relationship arose, and who personally pays for the gift.   
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c. Exception #3:  If a subordinate is invited to a social event at the supervisor’s residence, 

the subordinate may give the supervisor a hospitality gift of the type and value 

customarily given on such an occasion.  

d. Exception #4:  All solicitations of food, refreshments, or donations for gifts shall be on 

a voluntarily, non-coercive basis.  

3. Note:  There are no legal or ethical restrictions on gifts given to peers, co-workers, or  

subordinates, however, common sense and tactful taste should apply.   

 

RULES APPLICABLE TO CONTRACTOR EMPLOYEES 
 

1. Many contractors have rules of ethics or business practices that are similar to the Federal rules.  

Take these rules into consideration before offering contractor employees gifts or opportunities that 

they may not be able to accept.  

2. Some examples include:  

a. Office Party (non-duty time): Your office is having a holiday party during the non- 

duty lunch hour or after work and the organizer asks each person attending to pay $5 to cover 

refreshments and to bring a pot luck dish or dessert.  Contractor employees may attend, pay $5, and 

bring food because these contributions are not considered to be gifts, but a fair share contribution to 

the refreshments.  Remember, contributions must be voluntary, so soliciting must be done with 

care to ensure there is no pressure or coercion to contribute.  Also, ensure this is non-duty time for 

the contractor employees as well. 

b. Office Party (duty time): What about a party that cuts into duty hours?  The  

Government usually may not reimburse a contractor for its employees’ morale and welfare 

expenses.  The contractor must decide whether to let its employee(s) attend and forego payment for 

their time, or insist that they continue to work.  If contractor employees are allowed to attend, the 

contractor must also decide whether it would pay its employees for that time, even though the 

Government would not reimburse it.  The contractor does not have to pay its employees for that 

time. You may consult the contracting officer and legal ethics counselor before inviting contractor 

employees to a function during their on-duty hours.   

c. Gift to Supervisor: Your office wants to give your office supervisor a gift.  However,  

you can’t solicit other employees for contributions to a group gift, group gifts are permitted only for 

special, infrequent events such as retirements.  As for contractor employees, you can’t ask them to 

contribute anything, as it is considered soliciting a gift from a prohibited source.  Even if contractor 

employees volunteer to contribute cash, it may not be accepted because the $20 exception does not 

apply to cash.   

d. Exchange of Gifts: Your office, including the contractor employees, wants to  

exchange gifts at the party. Because it is difficult to have truly anonymous gift exchanges, you will 

want to restrict the value of such “random or exchanged” gifts (e.g. secret santa, white elephant, 

etc.)  to the authorized $10 or less if personnel receiving different pay levels are involved.  Gift 

exchanges in which employees purchase gifts for other employees whose names they drew at 

random are more troublesome and should be avoided. Where contractor personnel are involved, a 

$20 per contractor company limit applies. Where an employee may buy a gift for a superior, the 

$10 limit is prudent. Some organizations consider such a gift exchange to be exchanges of items of 

equivalent value, and that everyone participating is paying market value for the items, so no one is 

receiving a gift.  Only in that case would the suggested monetary limits not apply.  The best 

practice is to limit gifts to $10 or less when involving more than a very small group of equivalently 

paid co-workers. 

e. Private Parties (Federal Personnel): One of your Government co-workers is having a  

party at his house and has invited office personnel, including the contractor employees. A gift of 

food and refreshments to a contractor employee does not violate Government ethics rules. The 

contractor employees may want to check with their contractor’s rules before accepting (since many 

contractors have similar ethics rules). If the contractor employee brings a hospitality gift, it may not 

exceed $20. If such a gift is edible, even if it exceeds $20, the host may accept it on behalf of all the 
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guests and share it with them.  

f. Private Parties (Contractor Employee):  If a contractor-employee is having a personal  

party and invites Government personnel, normally Government personnel must decline, since the 

food, drink, and entertainment is a gift from a prohibited source.  Several exceptions may permit 

attendance, however:  

i. Under the $20 rule, if the average cost per guest does not exceed $20,  

Government personnel may accept.  However, if the cost per guest is $40, the 

"then I won't eat more than $20 worth of food," defense will not work.  

ii. Also, Government personnel may accept if the invitation is based on a bona  

fide personal relationship with the contractor-employee.   

iii. Finally, if the party qualifies as a widely-attended gathering (involving a  

large number of persons representing a diversity of views) and the employee's 

supervisor determines that it is in the agency's interest for the employee to 

attend, the employee may enjoy the food, drink, and entertainment.  

Government personnel who desire to take a gift to show their appreciation for 

the hospitality should consult with the contractor- employee to determine if he 

or she may accept such a gift in accordance with the contractor's rules of ethics. 

g. Private Parties (Contractor-sponsored):  If the contractor is sponsoring an employee's  

party or open-house, and a Coast Guard employee is invited by the contractor (or an employee of 

the contractor), that Coast Guard employee may not attend unless one of the above exceptions 

apply.   

OTHER IMPORTANT INFORMATION 

 
1. You may not solicit outside sources to support or contribute to your event.  This includes  

food, funds, and items.  

2. Generally, office parties are unofficial events and you may not use appropriated funds to pay  

for these events or decorations. 

3. Beware that door prizes or drawings could involve elements of gambling, which would require  

compliance with state statutes and Federal regulations.  U.S. General Services Administration 

(GSA) regulations ban gambling in GSA-owned or -controlled buildings (this includes leased 

facilities).  For more information, see Sect. 5.C of CI M1710.13 (series); Sect. 2.B.15 of CI 

M12271.1 (series); 5 C.F.R. § 735.201; 41 C.F.R. § 102-74.   

4. Coast Guard employees may not use appropriated funds to purchase and send greeting cards or  

holiday gifts for employees. The use of official government resources (e.g. paper, printer, 

envelopes, postage) is not authorized for cards.  

5. As a general rule, participation at holiday social events is personal, not official, and therefore  

use of government vehicles to/from such events would not be authorized.  However, there may be 

very limited circumstances in which a senior official or officer is invited to attend because of his 

official position and where he or she will be performing official functions at the event as opposed to 

being invited because he or she is an important person.  In these situations, use of a government 

vehicle may be authorized, subject to normal "home-to-work" transportation restrictions.  Note, 

however, that it would be difficult, if not impossible, to justify the use of a government vehicle 

when a function involves one’s immediate staff/office or events comprised of personal friends.  All 

requests for use of a government vehicle to attend holiday social events should be reviewed on a 

case-by-case basis.   

Please remember that this guidance only highlights common questions, and does not cover every possible 

situation.  If you are unsure, contact your ethics counselor at the LSC. We wish all of our clients and 

commands a safe, responsible, and enjoyable holiday season and new year! 


