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FIGURES FOR DRAFT UNIFIED INTERPRETATIONS 

 
figures 1-4  Unified Interpretations Proposal 1.b.5 
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figure 5  Unified Interpretations Proposal 1.b.2 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
figure 6  Unified Interpretations Proposal 1.b.2 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
figure 7  Unified Interpretations Proposal 1.b.6 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
figure 8  Unified Interpretations Proposal 3.a.7 
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figure 9  Unified Interpretations Proposal 3.a.8 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
figures 10 &11  Unified Interpretations Proposal 3.i.1 
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figure 12  Unified Interpretations Proposal 5.c.1 
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     figure 12 (continued) 
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figure 13  Unified Interpretations Proposal 5.h.1 
 
 
 
 
 
 
 
figure 14  Unified Interpretations Proposal 9.a.2 
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FIGURES FOR TM CONVENTION 
 
Figure X: TM Convention Proposal 5.h.1  
 
 
 
 
 
 
 

where d = curtain plate depth, s = stiffener, ab = adjoining beam 
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ANNEX XX 
 

DRAFT ASSEMBLY RESOLUTION  
 

USE OF NATIONAL TONNAGE IN APPLYING INTERNATIONAL CONVENTIONS 
 

 
THE ASSEMBLY, 
 
RECALLING Article 15(j) of the Convention on the International Maritime Organization 
concerning the functions of the Assembly in relation to regulations and guidelines concerning 
maritime safety and the prevention and control of marine pollution from ships, 
 
RECALLING FURTHER that the International Convention on Tonnage Measurement of 
Ships, 1969 (1969 Tonnage Convention) introduced a new measurement system, and that 
the tonnages measured under this system could be different from those measured under 
national tonnage rules, 
 
RECALLING ALSO that recommendation 2 of the International Conference on Tonnage 
Measurement of Ships, 1969 recommended the acceptance of the tonnages measured 
under this new system as the parameters referred to where those terms are used in 
conventions, laws, and regulations, but recognized that transition to this new system should 
cause the least possible impact on the economics of merchant shipping and port operations, 
 
NOTING that Article 3(2)(d) of the 1969 Tonnage Convention provides for certain ships to 
retain their national tonnages for the purpose of applying relevant requirements under other 
existing international conventions, if they do not undergo alterations or modifications which 
the Administration deems to be a substantial variation in their existing gross tonnage, 
 
NOTING FURTHER that the Interim Schemes for Tonnage Measurement of resolutions 
A.494(XII), A.540(13) and A.541(13) effectively extended this use of national tonnages to 
certain other ships, for the purpose of applying relevant requirements, respectively, of the 
International Convention for the Safety of Life at Sea (SOLAS), 1974, as amended, the 
International Convention on Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW), 
1978, and the International Convention for the Prevention of Pollution from Ships, 1973, as 
modified by the Protocol of 1978 relating thereto (MARPOL 73/78),  
 
NOTING ALSO that resolutions A.758(18) and A.791(19) were adopted to address 
identification of national tonnages on International Tonnage Certificates (1969) and other 
pertinent certificates, including Ship Safety Certificates and International Oil Pollution 
Prevention Certificates, 
 
BEING AWARE that amendments to SOLAS, STCW and MARPOL 73/78 made subsequent to 
the adoption of resolutions A.494(XII), A.540(13) and A.541(13) have led to confusion over the 
use of national tonnage when applying newly established tonnage-based requirements for 
ships measured in accordance with provisions of the 1969 Tonnage Convention and 
associated Interim Schemes, highlighting the need for updated recommendations on this 
matter, 
 
BEARING IN MIND the decisions of the Maritime Safety Committee to apply newly established 
tonnage-based requirements of the SOLAS International Ship and Port Facility and Security 
(ISPS) and International Safety Management (ISM) Codes using a ship’s tonnage as 
measured under the rules 1969 Tonnage Convention, 
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RECOGNIZING the necessity of uniform implementation of the 1969 Tonnage Convention 
with regard to national tonnages, 
 
HAVING CONSIDERED the recommendations made by the Maritime Safety Committee, [at 
its ninety-second] session and the Marine Environment Protection Committee, [at its sixty-
fifth] session, 
 
1. ADOPTS the Recommendation on the Use of National Tonnage in Applying 
International Conventions, set out in the annex to the present resolution; 
 
2. AGREES that Governments which are Contracting Governments to the 1969 
Tonnage Convention should use this Recommendation when applying the provisions of the 
1969 Tonnage Convention and Interim Schemes for Tonnage Measurement; 
 
3. REVOKES resolutions A.758(18) and A.791(19). 
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RECOMMENDATION ON USE OF NATIONAL TONNAGE 
IN APPLYING INTERNATIONAL CONVENTIONS 

 
 
1 In order to ensure consistency when using national tonnage to apply relevant 
requirements under International Conventions in accordance with article 3(2)(d) of the 1969 
Tonnage Convention and Interim Schemes for Tonnage Measurement as set forth in 
resolutions A.494(XII) for SOLAS and A.541(13) for MARPOL (the Tonnage Interim 
Schemes), Administrations are recommended to accept the following. 
 
National Tonnage vs. Convention Tonnage 
 
2 National tonnage refers to the tonnage measurement of a ship under the 
Administration’s national tonnage rules that predated the adoption of the measurement rules 
of system of the 1969 Tonnage Convention.  National gross tonnage is often expressed in 
terms of gross register tons (GRT).  In contrast, the unitless gross tonnage measurement 
under the rules of the 1969 Tonnage Convention is expressed in terms of gross tonnage 
(GT). 
 
Eligibility to Use National Tonnage 
 
3 The 1969 Tonnage Convention and the Tonnage Interim Schemes provide for the 
use of national tonnage in applying relevant requirements under International Conventions to 
certain ships with keel laid dates on or before 18 July 1994, at the ship owner’s option1.  
Further, a ship which undergoes an alteration or modification which the administration deems 
to be a substantial variation in its “existing” tonnage as described in article 3(2)(b) of the 
1969 Tonnage Convention is treated as if the date on which the alterations or modifications 
commenced was the keel laid date for this purpose.  The following table lists the basis for 
use of national tonnages as a function of a ship’s keel laid / substantial alteration date and its 
national gross tonnage. 
 

Ship's Keel Laid Date / 
Substantial Alteration Date GRT < 400 400 ≤ GRT < 1600 GRT  ≥ 1600 

Before 18 July 1982 TM69 Art.3(2)(d) TM69 Art.3(2)(d) TM69 Art.3(2)(d)

18 July 1982 - 31 December 1985 A.494(XII) / A.541(13) A.494(XII) A.494(XII)

1 January 1986 - 18 July 1994 A.494(XII) / A.541(13) A.494(XII) Not Eligible

After 18 July 1994 Not Eligible Not Eligible Not Eligible

    * Unless otherw ise provided for in an International Convention or other instrument.

Basis for Using National Tonnage to Apply International Conventions*

 Ship's National Gross Tonnage

   
 
 

 
1 The Interim Tonnage Schemes do not apply to ships covered by Article 3(2)(d) of the 1969 Tonnage Convention, 

and may be applied to an eligible ship for the life of the ship under interpretations established at MSC 50 (MSC 
50/27).  A third interim scheme, A.541(13) for STCW, is no longer applicable as a result of the 1995 
amendments to STCW50/27).  A third interim scheme, A.541(13) for STCW, is no longer applicable as a result of 
the 1995 amendments to STCW. 
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Relevant Requirements Under International Conventions 
 
4 The term “relevant requirements under” in article 3(2)(d) of the 1969 Tonnage 
Convention and throughout this recommendation refers to tonnage-based requirements for 
which a tonnage threshold was in effect on or before the 18 July 1994 date when the 1969 
Tonnage Convention came fully into force.  As such, national tonnage may not be used when 
applying newer tonnage thresholds in International Conventions, unless otherwise provided 
in an International Convention or other instrument.  For example, for eligible ships, national 
tonnages may be used to apply the 500 gross tonnage cargo ship exemption threshold of 
regulation I/3 of SOLAS, which predates 18 July 1994.  However, national tonnages may not 
similarly be used to apply the 500 gross tonnage threshold of regulation XI-2/2I of the 
SOLAS International Ship and Port Facility and Security (ISPS) Code, which came into effect 
after this date.2 
 
Remarks on International Tonnage Certificates (1969) 
 
5 Notwithstanding the provisions of resolutions A.494(XII) and A.541(13) which state 
that gross tonnage measured under the national tonnage rules shall not be shown on the 
International Tonnage Certificate (1969), an entry may be made under “Remarks” on the 
International Tonnage Certificate (1969), to reflect the ship owner’s decision to use national 
tonnages, as follows, 
 

.1 For ships covered by article 3(2)(d) of the 1969 Tonnage Convention, 
  
 “The ship is remeasured according to article 3(2)(d) of the 1969 Tonnage 

Convention. The GROSS TONNAGE according to the measurement 
system previously in force to the measurement system of the International 
Convention on Tonnage Measurement of Ships, 1969, is: . . . (insert GRT 
tonnage) . . . RT, according to the regulations of . . . (insert country name) . 
. .” 

 
.2 For ships covered by resolution A.494(XII) and/or resolution A.541(13), 
 
 “The ship is additionally measured according to resolution(s) . . . (insert 

A.494(XII) and/or A.541(13), as applicable) . . .  The GROSS TONNAGE 
according to the measurement system previously in force to the 
measurement system of the International Convention on Tonnage 
Measurement of Ships, 1969, is: . . .(insert GRT tonnage) . . . RT, 
according to the regulations of . . . (insert country name) . . .” 

 
Remarks on Other International Certificates (1969) 

 
6 For ships for which the International Tonnage Certificate (1969) includes a 
“Remarks” entry on national tonnage as described in paragraph 5 of this recommendation, 
the appropriate box in the appropriate Ship Safety Certificate, the International Oil Pollution 
Prevention Certificate or other such official certificates issued by the Administration may 
show only that national gross tonnage with one of the following footnotes: 
 

"The above gross tonnage has been determined by the tonnage authorities of the 
Administration in accordance with the national tonnage rules which were in force 

2  Refer to MSC/Circ.1157 for additional details.  MSC.1/Circ.1231 similarly addresses use of national tonnages in 
applying the SOLAS ISM Code.  
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prior to the coming into force of the International Convention on Tonnage 
Measurement of Ships, 1969"; or 
 
"See REMARKS column of the valid International Tonnage Certificate (1969)". 

 
Removal of Remarks 
 
7 Should a ship lose eligibility for using national tonnage to apply relevant 
requirements under International Conventions by undergoing alterations or modifications 
which the Administration deems to be a substantial variation in their existing tonnage as 
described in article 3(2)(b) of the 1969 Tonnage Convention, the Administration should 
ensure associated certificates described in paragraphs 5 and 6 of this recommendation are 
reissued or otherwise amended to delete reference to the ship’s national tonnage. 
 
 

_________________ 
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ANNEX XXX 
 

DRAFT ASSEMBLY RESOLUTION  
 

REDUCED GROSS TONNAGE FOR CREW AND TRAINEE ACCOMMODATION SPACES 
 

 
THE ASSEMBLY, 
 
RECALLING Article 15(j) of the Convention on the International Maritime Organization 
concerning the functions of the Assembly in relation to regulations and guidelines concerning 
maritime safety and the prevention and control of marine pollution from ships, 
 
RECALLING FURTHER that the Assembly adopted Resolution A.850(20), acknowledging 
the need for increased focus on the ‘Human Element’ to include safety standards and 
environmental protection for the purpose of significantly reducing maritime casualties and 
recognizing that proper crew space sizes are a part of that Human Element, 
 
[NOTING that the 94th Session of the International Labour Conference adopted the Maritime 
Labor Convention, 2006, to improve working and living conditions for Seafarers, including 
establishment of minimum standards for the size of certain crew accommodation spaces 
onboard ships, 
 
NOTING FURTHER that the 96th Session of the International Labour Conference adopted the 
Work in Fishing Convention, 2007, to improve the working conditions of fishers, including 
establishment of minimum standards for sleeping rooms onboard fishing vessels,] 
 
BEING AWARE that the 2010 Conference of Parties to the International Convention on 
Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, 1978 (the 2010 Manila 
Conference) addressed the anticipated shortage of qualified officers to effectively man and 
operate ships, and recommended measures to encourage the provision of suitable 
accommodation for trainees on both existing and new ships, 
 
BEARING IN MIND that the Assembly, through resolution A.747(18), and the Maritime Safety 
Committee, through resolution 234(82), established methods and procedures for calculating 
a reduced gross tonnage parameter for recommended use in applying tonnage-based fees to 
segregated ballast oil tankers and open-top containerships, respectively, as a means of 
addressing tonnage-related cost impacts associated with certain ship design features, 
 
RECOGNIZING that the establishment of a similar reduced gross tonnage parameter for 
crew and trainee accommodation spaces could help encourage the provision of such spaces 
on ships of all types that are measured in accordance with the International Convention on 
Tonnage Measurement of Ships, 1969 (1969 Tonnage Convention), 
 
HAVING CONSIDERED the recommendation made by the Maritime Safety Committee, [at its 
ninety-second] session, 
 
1. ADOPTS the Recommendations concerning reduced gross tonnage for spaces used 
for the accommodation of the crew and trainees, the text of which is set out in the annex to 
the present resolution; 
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2. AGREES that Governments which are Contracting Governments to the 1969 
Tonnage Convention should use these Recommendations when applying the provisions of 
this Convention; 

 
3. INVITES Governments to advise port, harbour and pilotage authorities, and other 
entities that may collect tonnage-based fees, to apply the Recommendations, where 
appropriate, when assessing such fees. 
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ANNEX 

 
RECOMMENDATIONS ON CALCULATING REDUCED GROSS TONNAGE 

FOR CREW AND TRAINEE ACCOMMODATION SPACES 
 
 

 
1 To encourage the provision of adequate and suitable spaces for crew and trainee 
accommodations  on existing and new ships measured under the International Convention 
on Tonnage Measurement of Ships, 1969 (1969 Tonnage Convention), the Administrations 
are recommended to accept the following: 
 
2 – X 
 

[  To be developed.  Include paragraphs that address definitions of, and 

minimum requirements for, crew/trainee accommodation spaces, describe 

how volumes are calculated, and discuss treatment of multiple reduced gross 

tonnages, the GTRcombined parameter, etc, per the paragraph which follows 

regarding ITC69 remarks.  ] 

 
 
Remarks on International Tonnage Certificates (1969) 
 
X Make one of the following entries, as applicable, under “Remarks” on the 
International Tonnage Certificate (1969): 
 

.1 For ships covered by resolution A.XXX only, 
 
 “The accommodation spaces for . . . (insert “crew” and/or “trainees”, as 

applicable) . . . comply with the requirements of resolution A.XXX, and the 
volume of such spaces is . . . (insert volume) . . . m3, corresponding to a 
tonnage of . . . (insert tonnage) . . . ” 

 
 The reduced gross tonnage which should be used for the calculation of 

tonnage-based fees is . . . (insert GTRcrew) . . . ” 
 
.2 For ships covered by resolutions A.XXX and A.747(18), 
 
 “The accommodation spaces for . . . (insert “crew” and/or “trainees”, as 

applicable) . . . comply with the requirements of resolution A.XXX, and the 
volume of such spaces is . . . (insert volume) . . . m3, corresponding to a 
tonnage of . . . (insert tonnage) . . . . Additionally, the segregated ballast 
tanks comply with the requirements of resolution A.747(18), and the volume 
of such spaces is . . . (insert volume) m3 . . . , corresponding to a tonnage of 
. . . (insert tonnage) . . . ” 

 
 The combined reduced gross tonnage which should be used for the 

calculation of tonnage-based fees is . . . (insert GTRcombined) . . . ” 
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.3 For ships covered by resolutions A.XXX and MSC.234(82), 
 
 “The accommodation spaces for . . . (insert “crew” and/or “trainees”, as 

applicable) . . . comply with the requirements of resolution A.XXX, and the 
volume of such spaces is . . . (insert volume) . . . m3, corresponding to a 
tonnage of . . . (insert tonnage) . . . . Additionally, the ship is defined as an 
open-top containership under resolution MSC.234(82) and the equivalent 
volume of such spaces is . . . (insert equivalent volume1) . . . m3, 
corresponding to a tonnage of . . . (insert tonnage) . . . ” 

 
 The combined reduced gross tonnage which should be used for the 

calculation of tonnage-based fees is . . . (insert GTRcombined) . . . ” 
 
 

_________________ 
 

 
1 Equivalent volume may be calculated using the formula Veq = 4.5755 * (GT – GTRopen-top)0.9691 




