INTERNATIINAL WiARITIME
ORGANIZATION

SUB-COMMITTEE ON STABILITY AND

LOAD LIFES AND O FISHING
VESSELS SAVATY — 28th gezsion

SIF 28/WP.3
8 February 198%

Original: ENGLISE

Agenda item 8 IMO C;iéf» JM’M#’M_,,;
T s
T . ) ?".'r" H ,.,..,-*-+
(:,e Aoi? ;ﬁ L e “
/ STt
TPLIENIATION AND INTERPRETATION OF THE ~ [ _,cesp i~ [/ 7
1969 TONNAGE CONVENTION f

Deport of the Working Group

1 The working group met from 7 to 8 February 198%, under the Chairmanship
of Mr T.J. Lewis (United States), to consider matters regarding the inter—

pretation of the provisions of the 1969 Tonnage Convention.

2 The meeting was attended by delegations from Belgium, France, the
Federal Republic of Germany, Liberia, the Netherleands, Norway, Sweden,
the United Kingddm and the United States, as well as by an observer from
the International Chamber of Shipping (I0S).

3 As Instructed by the Sub-Committee, the group considered a document
submitted by Sweden (SLF 28/8) and agreed to interpretations +o the 1969

Tomnage Conveniion, as stated hereunder.

3.1  Article 2(8) - Definitions /
= 0
3.1.1 The "length" definition in the 1969 Tonnage Convention is identical

to the definition in the Load Line Convention. It is pointed out that in
some cases there have been inconmsistencies in correctly applying the length
eriteria, especially concerning f£lat top barges. 5o as to achieve uwniformity,
the group recommends +that in cases of rudder-less flat top barges, the
applicable length for nse in_bofh Conventions couwld effectively be 96% of

the total length of & water-line at 8% of the least moulded depth measured
from the top of the keel.
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3.1.2 There is z problem in determining Length and Breadth in accordance
with the Convention definitions for columm sisbilized units such as semi-

submersible drilling units, eto.

3.1.3 Tor uniformity, it ie suggested that overall dimension be used,

i.e.e length snd breadth overall between fixed pernmznent structures.

(s

3.1.4 In these cases the references (Article 2(8) and Regulation 2(3))
to length and breadth should be deleted and "overall" added in typescript

in the appropriate box of the International Tonmage Certificate, 1969,

%.1.5 It should be noied in the records column that the length and breadth
overall dimensions have been used because this vessel is a "semi-submersible

driliing unit" etc.

3.2  Articie 9(2) - Form of Certificate

3.2.1 fhe group recognizes that certain infofmation required on the
International Tonnage Certificate, 1969, may be misconstrued in the absence
of further clarification. The following interpretations are recommended:
.1 Obverse of Certificate
"Date" refers to either the date of original consgtruction of the
ship or the date of its modification or reconstruction as defined
in Article 3(2)(b). It is sufficient to list the year of comstruction

except for vessels comstructed in 1982 where the month and day

skonld be inserted when available;
.2 Reverse of Certificate
In the colum: lsbelled "location" under the gross tornage and net

tonnage categories, it may freguently be sufficient to use terms

such ag "on deck! where more deiailed information would be con-
sidered redundants

.3 The term "Date and Place of original measurement" refers only
to the issuance of the original ITC 1969 and has no reference to

_ reasuremenis under pre-existing natlonal systems;

.4 The tern "Dale and place of last previous measurement" refers to
the datexof the last previous International Tonnage Certificate,
1969, in pccordance with Regulation 5(3).
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2.3 Article 15 - Communication of Information

The group notes the requirement in Article 15 that contracting Nations
are required to provide copies of their national regulations on the 1969 ; / ’
Tonnage Convention for deposit with IMO but is advised that such regulations
need not be translated into one of the official languages. The submigeion
to IMO of sample International Tormagé Certificates, 1969, is required with
wording shown in one of the official languages.

3.4 Article 2( 6 8(1), 12(3)
Reg. 1, 2(7), 4 and 5 (Net Tonnage )

The group agreed in principal that Convention net tomnmage is not an

accurate reflection of & shipl!s earning capacity. As such, it believes

that the use of net tonmage by various countries or organizations for
international applications might be studied with the possibility that net
tomage may be considered as irrelevant in the future. The group agreed,
however, that no studies are necessary to be undertaken presently until there
is a clear indication from users of net tomnage that its value is sufficiently
diminisghed so as to initiate amending the Convention to eliminate net tonnage.

3.5 Regulation 2§4_} Enclosed Spaces

The group agreed that the space under a "permanent or movable zuming®
ag referred to in Article 2(4) would be subject o the "excluded spzce
criteris found in Regulation 2(5).

3.6 Regulation 6(3) Carge Spaces open to the sea

3.6.1 Some types of split Iull dredgers or barges used for the transport

of mud, etc. have cargo hold spaces between the hulls which are not sealed
watertight from the sea at their closing edges {‘5{
%.6.2 These cargo hold spaces should be included in V and Ve between the.
boundaries at the top of the coarings, the hold sides and ends down to the

lower Joint.

3.6.3 Space below the joint, open to the sea and not capadble of holding
cargo may be excluded from V. '




SLF 28/WP.3 -4 -

e m g e mew MM S s s dme e e

NON-WATERTIGHT
OTTOM HATCH

VL

Figure

Shaded volumes not included in tonnages

Figure




-5 - SLF 28/WP5

}

el FHEE o

4 The group also considered the question of a contracting na,'blon which
accedes or accepts the Tonnage Convention after its entry into force on
18 July 1982. It was agreed that those nations which enter the Convention
after 18 July 1982 must nevertheless confornm to Convention Article 2, which
states that a "new ship” is one the keel of which was laid or at a similar
stage of construction om or after the date of coming into force and Article
3(2) which states that the Convention will apply to such new ships. The
rationale for this recommendation is that some non-Convention countries nay
achieve an ecomomic advantage over Convention parties by delaying their decisgion
to timely enter the Convention and that such advantage should not be encouraged.
(——“\\
5 The group also considered a paper submitted by the International Chamber 3
of Shipping (SLF 28/8/1) in which the exclusion from Vo of volumes locsted in ,
dedicated clean ballast tanks was proposed. The group's conclusions were as ;j

/‘i
.1 Dual purpose crude cil/clean ballast tanks should be ineluded /

follows:

in Ves )\
/
.2 Consideration should be given to amending Resolution 4.388(X) |
so that "Clean Ballast" tanke may be given similar treatment
to "Segregated Ballasast" tanks.







