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INTERPRETATION OF TECHNICAL TERMS USED IN
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MEBASUREMENT OF SHIPS, 1969

The Maritime Safety Committee at its fortieth session agreed on the
interpretations of technical terms used in the International Convention
on Tonnage Measurement of Ships, 1969. These interpretations are set out

ees at Annex 12 of MSC XL/26, copy of which is attached.

Governments concerned are invited to apply these interpretations
following the entry into force of the Convention.
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INTERPRETATICNS OF TECHNICAL TERMS USED IN THE INTERNATIONAL
CONVENTION ON TONNAGE MEASUREMENT OF SEIPS, 1969

Article 3(2)(b)

1, The term "substantial variation" in Article 3(2)(b) needs no
interpretation as the continued use of tonnage values found by applying
existing national measurement systems to determine the applicability of the
Regulations of the SOLAS Convention to an altered existing ship until 1985,
reduces or eliminatés the urgency of developing a common interpretation.
heference is made to MSC/Circ. 253 regarding existing ships which regularly
alter load line and tonnage marks in order to change from higher to lower

tormage and vice versa.

Regulation 2(3)

2. The term "amidships" as in Regulation 2(3) should be considered as the
mid-point of the length as defined in Article 2(8) where the forward
terminal of that length shall coincide with the fore side of the stem.

Regulation 2(4)

3.  Regulation 2(4) is not ambiguous and no contradiction exists between the
definition of closed spaces as being "bounded by the ship's hull, by fixed
or movable partitions ....." and "..... where the absence of a partition

shall preclude a space from being included in the enclosed space."

Regulation 6{2)

4. Inaccessible masts, kingpost, air trunks and similar erections outside
of and separated on all their sides from enclosed spaces and having cross
sectional areas not exceeding one square metre should not be measured; other
gimilarly independent enclosed spaces of a volume not exceeding one cubic

netre should not be measured.

Regulation 2(7)

5 Dual purpose spaces such as those uged for both ballast and cargo should

always be considered as cargc spaces.
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Regulation 2(8)

6. Hatchways of sea~going barges on international voyages should be
considered as closed by virtue of the requirements of the International

Convention on Load Lines, 1966.

Regulations 3 and 4

7. PFinal tonnage figures as prescribed in Regulations 3 and 4 in the
presentation of results of tonnage measurement should be given in rounded

down figures without decimals,

Regulation

8. A standard form showing the main particulars of the tonnage calculation

should accompany the Tonnage Certificate for easy reference, a model of which
is shown at Appendix,

Regulation 7(2)

9. Administrations should decide on the degree of accuracy of the tonnage
calculations.
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LPPENDIX
STLIDLRD FORM GIVING PARTICULARS
OF UNIFORM TONNAGE CALCULATTION -
GROSS TONNLAGE
Moulded
Iten Ter . Volune
Yo. Nane of Space Location Length Enclosed
Spaces (V)

Underdeck
Poop

Bridge
Forecastle
Roundhouses
Hatches, etc.

Total Volune (v1)

NET TONNLGE

No. 1 Hold

No. 2 Hold, etec.
No. 1 Tween Decks
No. 2 Tweeh Decks, etc|
Hatches, etc. |

Total Volume (V)
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