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UNIFIED INTERPRETATION OF MARPOL REGULATION I/13F(3)(d)

Attached hereto is a unified interpretation of regulation I/13F(3)(d) of Annex I of MARPOL 73/78
on the calculation of aggregate capacity of segregated ballast tanks which was approved by the Marine
Environment Protection Committee at its thirty-eighth session.
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INTERPRETATION OF MARPOL REGULATION I/13F(3)(d)

Regulation 13F 4.12 - Calculation of the aggregate capacity of SBT

4.12.1 In calculating the aggregate capacity under regulation 13F(3)(d), the following should be taken into
account:

.1 the capacity of engine-room ballast tanks should be excluded from the aggregate capacity
of ballast tanks;

.2 the capacity of ballast tank located inboard of double hull should be excluded from the
aggregate capacity of ballast tanks (see figure 1).
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.3 spaces such as void spaces located in the double hull within the cargo tank length should
be included in the aggregate capacity of ballast tanks (see figure 2).
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