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MTSA Regulations found at 33 CFR 
Parts 26, 161, 164, & 165—Automatic Identification System Rule 
 
"The information in this document is for use as an aid to interpretation.  Should 
anything in this document be in conflict with 33 CFR Subchapter P or CG policy, 
then Subchapter P and the CG policy determinations control." 
 
Q. What is the Automatic Identification System (AIS)? 
 
Ans. Automatic Identification Systems (AIS) technology relies upon global navigational 

positioning systems, shipboard sensors, and digital VHF radio communication 
equipment operating according to standardized digital communication protocols that 
permit the voiceless exchange of navigation information between vessels and shore-
side vessel traffic centers.  The information is continually updated in near real-time 
and received by all AIS-equipped ships and shore stations in its vicinity. 

 
Q. What types of information is made available by the Automatic Identification 

System and what are the advantages of installing the AIS? 
 
Ans. The AIS provides mariners with accurate navigation information, such as: 

• Static Information—Vessel call sign, name, IMO identification number, 
dimensions, type; 

• Voyage-Related Information—Draft, cargo type, destination, and estimated 
time of arrival; and 

• Dynamic Information—Time in universal time, coordinated, 
latitude/longitude position, course over ground, speed over ground, heading, 
rate of turn, navigational status. 

 
In addition, shore stations will be able to relay pertinent navigational data from 
other sources, such as the National Oceanic and Atmospheric Administration’s 
Physical Oceanographic Real Time System and U.S. Coast Guard Vessel Traffic 
Centers. 
 
The advantage of an automatic and continuous exchange of information is that all 
can access it and since it is digital data, software can be modified to the mariner’s 
requirements by the manufacturer thus reducing the need for voice radio exchanges.  
In addition, the AIS enhances the mariner’s situational awareness, permits more 
effective and reliable passing arrangements, and provides the Coast Guard with a 
comprehensive and informative traffic image and maritime domain awareness not 
possible with radar or video surveillance alone. 
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Q. What is the Automatic Identification System (AIS) Rule? 
 
Ans. The U.S. Coast Guard has developed rules applicable to both U.S. and foreign-

flag vessels that require owners and operators of most commercial vessels to 
install and use the AIS.  The AIS rule is part of our domestic and international 
effort to increase the security and safety of maritime transportation.  See 33 CFR 
parts 26, 161, 164, and 165. 

 
Q. Who is affected by the Automatic Identification System Rule? 
 
Ans. Owners and operators of U.S. or foreign-flagged vessels in commercial service 

who meet the applicability provisions are affected.  Generally these include: 
• Vessels on international voyages that are: 

o Self-propelled commercial vessels of 65 feet or more in length, other 
than fishing vessels and passenger vessels. 

o Tankers. 
o Passenger vessels that are over 150 gross register tons. 
o Vessels, other than passenger vessels or tankers, over 300 gross tons. 

• Vessels operating within U.S. Vessel Traffic Service or a Vessel Movement 
Reporting System area denoted in 33 CFR 161, that are: 

o Self-propelled commercial vessels of 65 feet or more in length, other 
than fishing vessels and small passenger vessels certificated to carry 
150 or fewer passengers. 

o Towing vessels of 26 feet or more in length and more that 600 
horsepower. 

o Passenger vessels, regardless of size, certificated to carry more than 
150 passengers for hire. 

 
The terms herewith are as defined in 46 USC 2101, unless noted in 33 CFR § 
164.46.  Note: the term fishing vessels does not include fish processors or tender 
vessels.  See 33 CFR, Part 164.46. 

 
Q:   When must the Automatic Identification System be installed on vessels? 
 
Ans:   Vessels on international voyage must install the AIS as specified in the SOLAS 

Regulation V/19.2.4 implementation schedule adopted by the International 
Maritime Organization, but, no later than 31 December 2004; as do vessels on 
domestic voyage within a U.S. Vessel Movement Reporting System or Vessel 
Traffic Service Area. 
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Q: If a fishing vessel has a Vessel Monitoring System (VMS) that provides vessel 
identification and location data, is the VMS an acceptable substitute for the AIS? 

 

Ans: No, it is not.  The AIS and VMS are not inter-operable, each uses different 
communication systems, protocols, and, reporting rates that make them 
incompatible. 

 

Q: How much will the Automatic Identification System cost? 

 

Ans: An approved AIS can range in price between $3000 and $9000, not including 
installation cost which will vary considerably depending on the level of 
integration of the AIS with other shipboard systems (e.g. radar, speed log, rate of 
turn indicator, navigation positioning system, ECDIS, etc.)  

 
Q: Is the Coast Guard considering requiring the Automatic Identification System for 

domestic voyages outside of VTS areas? 
 
Ans: Yes. The Coast Guard announced its AIS regulatory intent through a Public 

Notice Request for Comments and conducted a series of public meetings in New 
Orleans, La, New Bedford, MA and Seattle, WA requesting the public’s input on 
how to expand AIS carriage. 

 
Q: How will the Automatic Identification System help to increase security? 
 
A: The Coast Guard believes that the AIS will improve security by increasing the 

Coast Guard’s awareness of vessels in the maritime domain, especially vessels 
approaching U.S. ports.  The AIS corroborates and provides identification and 
position of vessels not always possible through voice radio communication or 
radar alone. 

 
Q: Are there alternatives to the Automatic Identification System rule for small 

businesses? 
 
Ans.   No, there are no special provisions or alternatives in the AIS rules for small 

businesses. 

 
Q: Does the installation of the Automatic Identification System require additional 

equipment in order for the AIS to operate properly? 
 
 
Ans. Not all AIS units are able to broadcast position, course, and speed without the 

input of an external positioning device (e.g. dGPS); thus the use of other external 
devices (e.g. transmitting heading device, gyro, rate of turn indicator) is highly 
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recommended, however, not required except as stated for certain vessels as 
required under the Safety of Life at Sea Convention Chapter V, Regulations 19, as 
stated in 46 CFR § 164.46(a)(2).  Note:  since AIS is digital data, it may be 
displayed and integrated into a wide range of devices (e.g. Electronic Charts 
Systems, Radar, Automatic Radar Plotting Aides (ARPA), personal computers, 
etc.) however, existing devices would likely need software and/or interfaces 
updated by their manufactures to ensure proper integration of AIS data. 

 
Q: Will it be necessary to have electronic navigational charts for use with the 

Automatic Identification System? 
 

Ans. Neither the AIS regulations nor the MTSA specifically require the use of 
electronic navigational charts as a component of AIS.  For the time being, the AIS 
carriage requirements are met if the unit is equipped with a Minimum Keyboard 
Display (MKD).  The MKD does not use electronic navigational charts.  
However, the recently enacted Coast Guard and Marine Transportation Act of 
2004 (P.L. 108-293) requires that all vessels equipped with AIS also have 
electronic navigational charts prior to 1 January 2007.  Regulations implementing 
this additional requirement will be issued in the near future.   

 
Q: When do AIS regulations become effective? 

  
Ans. AIS Regulations became effective November 21, 2003.  All vessels required to 

have an AIS as denoted in 33 CFR § 164.46(a), must have a USCG 'type-
approved' and 'properly installed' AIS on the vessel no later than December 31, 
2004.  

 
Q: When must AIS be in operation? 

  
Ans. Vessels equipped with AIS (either by mandatory carriage or voluntarily) must 

abide by the requirements set forth in Title 33, Code of Federal Regulations, §§ 
164.46 and 161.20, and should especially ensure their AIS is in 'effective 
operating condition’, which entails the continuous operation of AIS and the 
accurate input and upkeep of AIS data fields during all times that the vessel is 
navigating (underway or at anchor).   
 
Should continual operation of AIS compromise the safety or security of the vessel 
or where a security incident is imminent, the AIS may be switched off.  This 
action and the reason for taking it must be reported to the nearest U.S. Captain of 
the Port or Vessel Traffic Center  and recorded in the ship's logbook.  The AIS 
should return to continuous operation as soon as the source of danger has been 
mitigated. 
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