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Q. Under MTSA Regulations, who is responsible for marking and monitoring 

security zones around moored vessels? 
 
Ans. Generally, at MARSEC 1, the Coast Guard will not use security zones around 

facilities or moored vessels unless the FMSC determines there is an articulable 
threat or vulnerability that warrants the implementation of a security zone.  In 
those cases the FMSC may use a security zone to mitigate the articulable threat or 
vulnerability.  The basis for articulable threat or vulnerability may be related to 
intelligence, critical infrastructure such as a nuclear power plant, or it may be 
related to port activities or port configuration such as narrow channels and high 
traffic density. 

 
If a security zone is enacted based on articulable threat or vulnerability, 
appropriate federal state or local law enforcement authorities may patrol the 
security zone on a continuous or intermittent schedule, based on availability of 
resources. 

 
The Coast Guard generally will not require industry to provide waterborne 
security for a security zone at MARSEC 1.  However, similar to the policy related 
to nuclear power plants, the Coast Guard may require the vessel and facility, 
working in coordination, to mark the boundaries of the security zone for the 
purpose of notifying the public that the security zone is active.  The vessel and/or 
facility may also be required to observe the security zone and report incursions to 
the security zone to the predesignated authority.  This requirement may be 
fulfilled in any manner of ways, including signage, manned watercraft, private 
aids to navigation, or shore side patrols. 

 
When a facility or vessel is assisting in marking and/or monitoring a security 
zone, the involved parties should develop a monitoring and enforcement program.  
This program should address the following aspects of the security zone: how the 
zone will be marked; how the public will be notified the zone is active; how it will 
be monitored; and how it will be enforced.  (This program is separate from the 
rulemaking process for establishing a security zone and does not change the 
rulemaking process in any way.)   

 
When the vessel and facility are required to mark the security zone and opt to do 
so with manned craft, such as the vessel’s lifeboat or a boat hired through a 
commercial source, the FMSC should inform the vessel and or facility that the 
waterborne craft is there strictly to mark the security zone and that the waterborne 
personnel have no law enforcement authority or role. 

 



This guidance is related to the implementation of security zones around facilities 
and moored vessels at MARSEC 1.  It is also limited to requirements the Coast 
Guard may issue.  Any vessel or facility that chooses to use waterborne security 
to comply with the requirements of 33 CFR Subchapter H or the International 
Ship and Port Facility Security Code may do so as per its approved security plan. 
 
NOTE For further guidance, a facility owner/operator should contact their local 

Captain of the Port (COTP/FMSC). 
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