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#02-03 DECEMBER 18, 2003---POLICY ADVISORY COUNCIL FAQ 
 

Q. What will be the U.S. Coast Guard’s enforcement posture for foreign flagged 
vessels subject to the Maritime Transportation Security Act (MTSA) regulations 
but not subject to the International Convention Safety of Life at Sea (SOLAS) 
Code who trade or expect to trade with the United States after July 1, 2004? 

 
What will be the U. S. Coast Guard’s enforcement posture for the above vessels 
that are boarded by the U.S. Coast Guard prior to July 1, 2004? 

 
Ans. All foreign vessels will be treated in the same manner whether or not the vessel is 

subject to SOLAS.  Non-SOLAS vessel boarding(s) should be handled as follows: 
 

• Prior to July 1, 2004 upon boarding by the U.S. Coast Guard, each 
foreign flagged vessel will be issued a letter stating that the vessel 
must comply with the MTSA regulations if the vessel expects to enter 
a U.S. port after June 30,2004. 

• July 1, 2004 and thereafter, a vessel that is not in compliance with 
the MTSA regulations, can be denied entry.  If the vessel is found in a 
U.S. port after June 30, 2004 without a security plan, the vessel can be 
detained or expelled from port and, in addition, penalty action can be 
pursued by the COTP/FMSC against the vessel owner and/or operator 
for failure to have an approved Vessel Security Plan.  See 33 CFR 
Parts 101.410 and 101.415. 

 
NOTE For further guidance, a facility owner/operator should contact their local 

Captain of the Port (COTP/FMSC). 
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