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To: 	 Distribution 

Subj: 	 REGULATORY INTERPRETATION FOR NOTICE OF ARRIVAL REGULATION 

Ref: (a) Title 33, Code of Federal Regulations Part 160, Subpart C, "Notification ofArrival, 
Hazardous Conditions, and Certain Dangerous Cargoes" 

1. Purpose. This policy letter provides an interpretation of ''port or place ofdestination" to 
eliminate a recurring problem associated with application of the Notice ofArrival (NOA) 
regulation, reference (a). 

2. Action. Sector Commanders/OCMls/COTPs should direct their staffs to use the guidance 
herein when reviewing Notices ofArrival provided by ships entering and navigating within their 
area ofresponsibility. 

3. Directives Affected. None 

4. Background and Information. Representatives from the maritime industry, as well as our 
operational units, have communicated problems with the definition of"port or place of 
destination" found in 33 CFR 160.204, currently defined as "any port or place in which a vessel 
is bound to anchor or moor." The cause ofthe problem lies in the specific definition ofa port, 
which from a legal perspective is very difficult to clearly define. 

a. Vessels arriving at a port or place when operating solely between ports within a single 
COTP zone are exempt from submitting a NOA (33 CFR 160.203(b)(2)). However, vessels 
carrying certain dangerous cargoes (CDCs) are not exempt, and must submit a NOA for any port 
or place of the United States, including movements within a COTP zone. Various interpretations 
of the definition ofport or place exist within the Coast Guard and the maritime industry. As a 
result, vessels canying CDCs submit NOAs every time the vessel changes berths or docks in the 
same port in certain COTP zones. In other COTP zones, the same vessels only submit NOAs 
when they depart the current port and enter another port within the same COTP zone. 

b. Additionally, in some U .S. ports transit time or distance to the berth is lengthy (e.g. 
Portland, Oregon and New Orleans, Louisiana), and the cognizant COTP wants to know when a 
vessel arrives at the sea buoy or pilot station, depending on local requirements. In other U.S. 
ports, where transit is short or where the vessel must transit through another COTP zone to 
arrive at its intended berth (e.g. Baltimore, Maryland thru Hampton Roads, Virginia), the COTP 
wants to know the vessel's arrival time at the berth or dock. There is no uniform standard 



JUL I. 8 2006 	 16711/33CFR160.204 
G-PCV Policy Letter 06-05 

Subj: REGULATORY INTERPRETATION FOR NOTICE OF ARRIVAL REGULATION 

applied and consequently, industry must know the requirement of each individual port in order 
to submit a proper NOA to that COTP. 

5. Guidance. 

a. A vessel submitting a NOA when moving within ports or places ofa COTP zone (i.e. a 
vessel carrying CDCs), should only do so if the vessel is actually moving from one port to 
another port. Moving from one dock to another dock, one berth to another berth, or one 
anchorage to another anchorage within one port is not considered a transit from a "port or place" 
to a different "port or place" and therefore, no NOA is required. Making this clarification does 
not pose additional risk since the Coast Guard has already vetted the vessel, its cargo, and its 
crew through the Intelligence Coordination Center (ICC), CBP, and other agencies, prior to its 
initial arrival: 

b. This clarification reduces the public burden since movement on and offberth within a 
port is sometimes spontaneous. Requiring a vessel to notify the Coast Guard 24 hours prior to 
that type ofmovement is impractical, hindering transportation and mobility in the port. Ifthose 
responsible for the vessel are uncertain whether the movement is to a different port, (e.g. 
Houston to Galveston, Los Angeles to Long Beach), they should contact the cognizant COTP 
and request clarification. 

c. The regulation specifies that a port or place ofdestination is where a vessel is bound to 
anchor or moor. Without amending regulatory language, COTPs should not apply this definition 
to a sea buoy or pilot station. Requiring arriving vessels to submit the NOA based on arrival at 
a sea buoy or pilot station is not consistent with the CFR. All NOAs to U.S. ports or places 
should address where the vessel is bound to anchor or moor. 

1) In very rare situations, the COTP (under the authority of 33 U.S.C. 1226), can request 
information from arriving vessels beyond what is required in 33 CFR 160 by issuing a 
COTP Order outlining the additional information required. 

6. G-PCV will add the interpretation as a Frequently Asked Question (FAQ) on the National 
Vessel Movement Center (NVMC) website (http://www.nvmc.uscg.gov/faq.html). G-PCV will 
also prepare a "Notice ofInterpretation" for publishing this interpretation in the Federal Register. 

7. Sector Commanders/OCMls/COTPs may distribute this information to local shipping agents 
and other industry contacts to promote dissemination ofthis policy pending publication of the 
"Notice ofInterpretation". 
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