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Frequently Asked Questions: North American Emission Control Area (ECA) 
U.S. Coast Guard Office of Commercial Vessel Compliance 

 
The USCG and EPA have compiled this consolidated list of FAQs and associated 
responses from queries received since the implementation of the North American ECA.  
Also included at the end of the document is a list of questions received which are 
currently under review by the USCG/EPA.  The USCG will update the FAQs on a 
monthly basis (or sooner) which will be identified by a revision date located at the top of 
the first page of this document.  Questions may be submitted directly to ECA-
USflag@uscg.mil or ECA-foreignflag@uscg.mil.  The email subject line should include 
the following text: Question regarding the North American ECA. 
 
What vessels must comply with the North American ECA? 
 
With limited exceptions, all vessels of any type whatsoever operating within the 
geographic boundaries of the North American ECA must comply with the fuel sulfur 
requirements.   
 
What vessels are excepted or exempted from the fuel sulfur requirements of the 
ECA? 
 
With limited exceptions, including for certain “public vessels” (as defined in 40 C.F.R. § 
1043.20), all vessels that operate in the North American ECA are required to be in 
compliance with the Annex VI ECA fuel oil sulfur standard. Note, most vessels under 400 
gross tonnage are likely already in compliance with the standard as the majority of these 
vessels operate using solely distillate fuel oil that meets the Annex VI ECA fuel oil sulfur 
limit. 
 
All vessels powered by propulsion boilers (steamships) which were not originally 
designed for continued operation on marine distillate fuel or natural gas are exempt from 
the ECA’s sulfur requirements beginning on 1 January 2013 through January 1, 2020 
(MEPC.202(62)). U.S. flagged Great Lakes steamships (operating exclusively on the 
Great Lakes) have been exempted by the EPA through 2025.  USCG Marine Inspectors 
or Port State Control Officers will not check for ECA compliance onboard U.S. or 
foreign flagged steamships during the interim period prior to 1 January 2013.  
 
USCG Marine Inspectors or Port State Control Officers will not check for fuel oil sulfur 
requirements compliance on vessels operating exclusively in the Great Lakes (Great 
Lakes vessels).  Great Lakes vessels (non-steamships both U.S. and foreign flagged) may 
apply the interim provisions described in 40 CFR 1043.95 (c) for Great Lakes Residual 
Fuel Availability Waiver.  Under this waiver, Great Lakes vessels may use fuel 
exceeding the ECA sulfur limit through December 31, 2014 if no other acceptable fuel is 
available.  In addition, Great Lakes vessels utilizing this waiver must submit fuel oil non-
availability reports directly to the EPA in accordance with 40 CFR 1043.95(d).  USCG 
Marine Inspectors or Port State Control Officers may continue to check for compliance 
with other portions of MARPOL Annex VI if applicable to the vessel and route.  Vessels 
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(non-steamships both U.S. and foreign flagged) which do not operate exclusively on the 
Great Lakes must comply with the provisions of 40 CFR 1043. 
 
Additional exceptions to MARPOL Annex VI are contained in Regulation 3:  emissions 
necessary for the purpose of securing the safety of a ship or saving life at sea; emissions 
resulting from damage to a ship or its equipment, if the conditions in set forth in 
Regulation 3.1.2 are met; an exemption issued in connection with trials for ship emission 
reduction and control technology research, as described in Regulation 3.2; emissions 
directly arising from the exploration, exploitation and associated offshore processing of 
sea-bed mineral resources; and fuel sulfur requirements do not apply to the use of 
hydrocarbons that are produced and subsequently used on site as fuel, when approved by 
the Flag State. 
 
Are yachts, recreational vessels, fishing vessels, etc. exempted from the 
requirements of the ECA? 
 
No.  Except for the exceptions/exemptions listed above, Regulation 14 of MARPOL 
Annex VI and the accompanying U.S. Emission Control Area regulations at 40 CFR 
1043 do not specifically exclude any vessel type, vessels on a particular route, or include 
tonnage thresholds for applicability.   
 
That said, vessels that use only marine distillate fuels meeting the requirements of 40 
CFR 80 (essentially number 2 diesel and lighter) purchased in the U.S. are deemed to be 
in compliance with the ECA (see 40 CFR 1043.60(d)). 
 
How will the U.S. enforce the ECA on Canadian flagged vessels on the Great Lakes? 
 
In light of Canada's intention to implement a fleet averaging regulatory regime in the 
Great Lakes that will provide equivalent benefits to the EPA regulatory regime for air 
emissions in the Great Lakes, Canadian vessels in U.S. Great Lakes waters that have a 
Canadian Air Pollution Prevention certificate will be deemed to be compliant with the 
U.S. regulations as of August 1st, pending the finalization of a reciprocal agreement. 
Similarly, we understand that U.S. vessels will be deemed to be in compliance in 
Canadian waters if they satisfy the EPA rules for the Great Lakes. 
  
Canadian vessels will be deemed compliant with U.S. NA ECA if: 

 
1) the vessel is utilizing compliant fuel oil; 
 
2) the master follows the interim provisions permitted under 40 CFR 1043.95; or 
 
3) they have onboard a valid Canadian Air Pollution Prevention Certificate.   
 

U.S. vessels cannot utilize the Canadian certificate for compliance and are subject to the 
EPA reg/requirements. 
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How do I demonstrate compliance with the ECA? 
 
If utilizing low sulfur fuel oil (1.00% m/m) for compliance with the ECA: 

• Vessels that enter/exit the ECA: 
o Record in a logbook the volume of low sulfur fuel oils in each tank, date, 

time, and position of the ship when any fuel oil changeover operation is 
completed prior to the entry into or commenced after exit of an ECA. 

o Carry written fuel oil changeover procedures showing how and when 
changeover is completed. 

• Vessels that operate solely within the ECA, that change from non-compliant to 
compliant fuel on or before 1 August 2012 to meet the ECA implementation, shall 
record in a logbook the volume of low sulfur fuel oils in each tank, date, time, and 
position of the ship when the fuel oil changeover operation is completed. 

• All vessels over 400 GT ITC operating internationally must receive and maintain 
bunker delivery notes or similar documentation, provided by their fuel supplier 
upon bunkering, that contains the specifications of the fuel loaded.   

• Vessels operating domestically using marine distillate fuel purchased in the U.S. 
are considered in compliance with the ECA.   

 
Is fuel purchased in the U.S. automatically ECA compliant? 
 
No.  Fuel oil may still be purchase with a sulfur content exceeding 1.00% for use onboard 
a vessel when operating outside of the U.S. established ECA’s (up to 3.50% sulfur 
intended for worldwide use).   However, marine distillate fuel that complies with 40 CFR 
Part 80 purchased in the U.S. is considered in compliance with the ECA. 
 
What happens if my fuel receipts do not include information about sulfur content? 
 
Vessels over 400 GT on international routes must have Bunker Delivery Notes containing 
standard information (including sulfur content) as required in 40 CFR 1043.80 and 
MARPOL Annex VI Regulation 18.5 and Appendix 5.   
 
Smaller vessels and/or vessels on domestic routes can demonstrate compliance with fuel 
receipts showing the delivery of marine distillate fuel (as defined in 40 CFR 80, 
essentially number 2 diesel and lighter) purchased in the U.S.  These marine distillate 
fuels purchased in the U.S. will be considered to be ECA compliant by the Coast Guard. 
 
For other small vessels, the Coast Guard recommends that the fuel supplier or crew write 
the sulfur content on the receipt when receiving fuel oil.  Although not required, vessels 
may also request a bunker delivery note or bill of lading from the supplier in order to 
indicate compliance.  The Coast Guard has been in contact with several bunker suppliers 
in various ports and is aware that most fuel receipts provided to small vessels will not 
contain sulfur content information or list the precise grade of fuels provided.   
 
Is soot blowing regulated under the ECA requirements? 
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No.  The ECA requirements only address sulfur limits in fuel oil and record keeping 
requirements related to that fuel oil.  Other international, federal, state or local 
requirements may address specific operational practices like soot blowing. 
 
How will the U.S. handle ECA violations occurring outside of U.S. waters? 
 

• Violations of MARPOL Annex VI, including the North American Emission 
Control Area (NA ECA) requirements by U.S. flagged vessels are subject to 
enforcement action by the U.S. government no matter where the violation 
occurred.  
 

• Violations of MARPOL Annex VI, including the NA ECA requirements, by 
foreign flagged vessels visiting U.S. ports or places are subject to enforcement by 
the U.S. government if the violation occurs (or is ongoing) in waters/areas under 
U.S. jurisdiction. 
 

• Violations of MARPOL Annex VI, including the NA ECA requirements, by 
foreign flagged vessels which occur outside of waters/areas under U.S. 
jurisdiction will be referred to the flag state administration for appropriate action. 
 

• Foreign flagged vessels visiting U.S. ports or places remain subject to 
enforcement by the U.S. government for violations of international and U.S. law 
related to recordkeeping. 
 

• Enforcement actions will be consistent with international and U.S. law. 
 

 
Compliant Fuel Oil – 1% m/m ; what methodology applies to testing for compliant 
fuel oil regarding the ECA (ISO or Annex VI (1%) max); and what is the max % of 
sulfur permitted based on the testing results which will be deemed compliant? 
 
In accordance with MARPOL Annex VI, Regulation 18.8.2, if the U.S. government 
requires the MARPOL fuel oil representative sample to be analyzed to determine whether 
the fuel oil meets the requirements of Regulation 14, the analysis will be conducted in 
accordance with the fuel verification procedures set forth in appendix VI to MARPOL 
Annex VI. When the U.S. government independently collects fuel oil samples from fuel 
oil suppliers or from ships as part of a compliance inspection, the fuel oil must meet the 
1.00% standard. 
 
My company policy (SMS, etc.) requires that I wait for third party lab results before 
burning newly loaded bunkers.  How does the requirement to burn only ECA 
compliant fuel affect this? 
 
Vessels electing to continue utilizing non-compliant fuel oil (exceeding the 1.00% m/m 
sulfur content) until fuel quality test results are received should note this testing 
requirement on their fuel oil non-availability reports submitted to the USCG and EPA.  In 
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addition the report should include an estimate of the delay for fuel switchover related to 
fuel testing.  This does not alleviate the vessel of the requirement to submit fuel oil non-
availability reports to the USCG and EPA, nor does it relieve the vessel of the 
requirement to locate and begin using compliant fuel prior to entering the ECA.   
 
As the ECA fuel oil sulfur requirements become a routine part of voyage planning, it is 
expected that vessel operators will locate worldwide fuel suppliers and/or develop 
operating standards that facilitate compliance with ECA fuel oil sulfur requirements.  In 
other words, use of non-compliant fuel within the ECA is the exception rather than the 
rule.  Additional information on this topic can be found in the EPA's Interim Guidance on 
the Non-Availability of Compliant Fuel Oil for the North American Emission Control 
Area. 
 
Do the ECA restrictions apply to waste oil sludge burned in incinerators?  
 
The use of an incinerator to incinerate sludge generated on board ship is permitted as 
allowed by regulation 16 of MARPOL Annex VI, including in the ECA. 
 
What vessels must comply with the bunker delivery note and fuel oil sample/ storage 
requirements of MARPOL Annex VI Regulation 18 Paragraphs 8.5 & 6 and 8.1? 
 
Only vessels over 400 GT on international voyages must comply with the bunker 
delivery note and fuel oil sample storage requirements of MARPOL Annex VI 
Regulation 18 Paragraph 8.1.  Other vessels do not have to comply with these bunker 
delivery note/ fuel oil sample storage requirements but are not relieved from compliance 
with the fuel oil sulfur requirements of the ECA. 
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Questions awaiting answers from EPA or USCG: 
These questions have been received by the USCG and EPA.  Both agencies are currently 
researching and coordinating a response to be included in the next revision to this 
document. 
 
Do the requirements of the ECA apply to MODUs? 
 
What exemptions are in place for MODUs? 
 
What about vessels using dynamic positioning? 
 
If a vessel receives fuel oil w/a bunker delivery note indicating 1.00% m/m sulfur 
and during bunkering the crew takes an additional sample for a third party to 
perform an analysis (DNV is performing using the same testing protocols as in 
MARPOL Annex VI, appendix vi) and the results come back indicating a higher 
sulfur content then the BDN what should the vessel do?  Is this considered a 
violation? 
 
What kinds of oils are straight distillate fuels, fuel oil with viscosity less than 11 
centistokes in EPA's instruction? 
 
If the vessel does not have distillate fuels which meet the definition of an ECA 
compliant fuel oil (the 1.00% sulfur ECA standard) but the vessel has fuel oil with 
viscosity less than 11 centistokes which meet that definition, must the vessel use the 
oil with viscosity less than 11 centistokes?  
 
If the vessel does not have oil which meets the definition of an ECA compliant fuel 
oil (the 1.00% sulfur ECA standard) and cannot take bunkers and also does not 
have fuel oil with viscosity less than 11 centistokes which meet the definition, is the 
FO NON-COMPLIANCE AND NON-AVAILABILITY REPORT required by 
EPA? 
 
Will every vessel entering the ECA be inspected or will inspections be random? If 
random, with what regularity will vessels be inspected?  
 
The memorandum of understanding (MOU) between the EPA and USCG states that 
“USCG performs ship inspections and examinations during the course of flag State 
and port State examinations”; can you elaborate on what that means precisely? 
 
What is the penalty for noncompliance and how is it assessed? Do penalties become 
more severe if a vessel/operator is found to be in violation on more than one 
occasion? 
 
Do compliance verifications occur only in port? What is the formal procedure that 
vessel operators will expect to undergo? 
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With respect to low sulfur fuel oil availability, the MOU states that the EPA “will 
maintain a register of local suppliers of fuel oil”; where can this register be found? 
 
 


