
PY17 Lieutenant Continuation Board 

Frequently Asked Questions (FAQs) 

 
Q: What is continuation? 

A: Continuation is a tool, authorized by 14 USC 283, which allows a selection board to 

select those best-qualified permanent regular officers, who would otherwise be 

mandatorily separated due to twice non-selection for promotion, and allow them to 

continue to serve on Active Duty. The Commandant approved the convening of 

Continuation Boards via the Officer Corps Management Plan (OCMP).  

 

Q: Who was eligible to be considered for continuation? 

A: The candidates for the PY17 Continuation Board were those regular officers that have 

been twice non-selected for promotion to LCDR, have less than 18 years time in service 

as of 30 June 2017. 

 

Q: Was there a specific Opportunity of Selection (OOS) for this Board? 

A: No, the Board was authorized to select all but one of the best-qualified officers 

presented to them.  

 

Q: Did officer specialty taken into consideration during the board?  

A: No. Although Continuation Boards can target specific specialties, due to the current 

service need for LTs, all officers that met the eligibility standards, regardless of specialty, 

were considered for continuation.  

 

Q: Do I have to accept continuation?  

A: No. Officers that are approved for continuation are under no obligation to accept 

continuation. Furthermore if you accept continuation and are offered a PCS assignment 

that you do not want to accept you can resign in lieu of orders without losing out on your 

Separation Pay benefits.  If you decline PCS orders your mandatory separation date will 

remain 30 June 2017. 

 

Q: If I accept continuation, is there a mandatory commitment period? 

A: Continuation contracts will generally be offered for a period of two (02) years. 

Voluntary resignations during that time will typically be considered under the same 

requirements as other regular separation or retirement requests (i.e. six-month notice, 

completed obligated service from PCS or training, etc.).  If approved, you are entitled to 

applicable mandatory separation benefits. 

 

Q: How will I find out if I was continued? 

A: Once the Board results are approved by the Commandant, PSC-OPM-1 Promotions 

branch will email each continued member a continuation contract.  At that time the 

continued member will have five (05) working days to accept or decline continuation.  If 

a member accepts continuation PSC-OPM-2 Assignment Officers (AO) will contact the 

continued officers and offer them assignments. 



 

Q: How long is the continuation period? 

A: Per U.S. law, continued officers must be continued for a period of time between two 

and four years. At this time, PSC-OPM anticipates the continuation period will be two 

years for all members.  

 

Q: Will I continue to be considered for promotion to LCDR while I’m continued?  

A: Yes, continued officers will remain on the ADPL and will be considered for selection 

to LCDR as an above-zone candidate. As such, continued officers should take steps to 

review their official record to ensure it is prepared for the next selection board. Directions 

on how to obtain a copy of the EI-PDR is listed on the PSC PSD-BOPS-MR website at 

http://www.uscg.mil/psd/mr/.  

 

Q: If I am non-selected for LCDR in PY18, will I immediately be processed for 

separation after only one year of continuation? 

A: No, continued officers will continue to be considered for promotion until you 

complete the term of your continuation period.  

 

Q: If I am recommended for continuation but decline the offer, can I keep separations 

pay?  

A: An officer that declines continuation and was previously eligible for separation pay 

due to involuntary separation from the Service remains eligible for continuation pay if the 

period of continuation combined with their previous service does not result in the officer 

becoming retirement eligible. Since all of the officers considered for continuation had 

less than 18 years of service and the minimum period of continuation is 2 years, 

candidates are not placed at risk of losing their separations pay. 

 

Q: If I reach 18 years of service during my continuation period, will I be eligible to 

retire?  

A: Yes, if you complete at least 18 years of active service you will be retained on active 

duty and retired on the last day of the month in which you complete 20 years of active 

service. This is known as the 18 year lock.  

 

Q: If I am continued, can I serve longer than 20 years in the service (Active Duty time)? 

A: No. If you completed at least 20 years of active service while on continuation, or are 

eligible for retirement under any law, you will be retired on last day of the month in 

which you complete 20 years of active service. 

 

Q: Will a Continuation Board be held in PY18 as well? 

A: Continuation Boards are convened if there is a service need to do so. The 

Commandant will ultimately decide whether a continuation board will be held in PY18. 

Interested officers should keep an eye out for the ALCGPSC message that will list what 

boards will be convened in PY18. The message will be titled: “PROMOTION YEAR 

2018 (PY18) ACTIVE DUTY PROMOTION LIST (ADPL) SELECTION AND 

CONTINUATION BOARDS FOR RADM, RDML, CAPT, CDR, LCDR, AND LT.” 

 

http://www.uscg.mil/psd/mr/

