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Dear Mr. Alario: 

By your letter dated February 21,2011, (received at our office on March 10,2011) you have 
asked that we make a determination as to whether certain proposed work to be done to the vessel 
M/V CADE CANDIES (the ·'Vessel") would affect its U.S. built status. As our correspondence 
wilth regard to this request is actually more extensive than that, we think it is appropriate at the 
outset to briefly review. 

This matter was first brought to our attention by letter dated October 6, 2010, from David G. 
Dickman of Venable LLP, with a copy to you. Although that letter inexplicably couched its 
request as one for a new vessel determination pursuant to 46 C.F.R § 67.175, it was clear from 
context and subsequent correspondence that what was really sought was a ruling that the Vessel 
would be deemed U.S. built in accordance with 46 C.F.R. 67.97 notwithstanding the foreign 
manufacture of three items to be included in its construction (Schottel thrusters/nozzles, 
Kongsberg Dynamic Positioning units, and a foreign manufactured crane). As the first two of the 
listed items were to be assembled into the Vessel in the U. S., and as such did not impact the 
requirements of 46 C.F.R. § 67.97(b) (the provisions of 46 C.F.R. § 67.97(a) not being impacted 
either), the focus of subsequent correspondence quickly settled upon the third item, the foreign 
manufactured crane, as to which the owner was considering final installation (the foundation and 
base having been installed in the U.S. ) in the foreign shipyard where it was manufactured. 

We responded to Mr. Dickman by telephone, and then bye-mail dated October 12, 2010, and 
expressed concern and skepticism about the plan to install the crane in a foreign shipyard, 
referring him to (i) our determination in the case of Aker Philadelphia Shipyard (modules 
assembled overseas but required to be assembled into the intended vessels in the U.S.), dated 
May 24, 2006, as well as the Agency appeal affirming that decision dated November 15, 2006, 
and the decision in Philadelphia Metal Trades Council v. Allen, 2008 WL 4003380 (E. D. Pa.. 
August 21. 2008) which found in favor of the Coast Guard's interpretation (together, referred to 
as "Aker")) and (ii) our determination in the case of the American Bridge/ Fluor Enterprises, 
Inc. Joint Venture (a derrick and sponsons manufactured overseas but required to be assembled 
into the intended barge in the U.S.) (referred to as "ABFJV"). 



Additional correspondence concerning the issue of the crane then ensued: c-mails from Mr. 
Dickman dated October 26 and 27, 2010, November 11,2010, and December 6, 2010, responded 
to by our e-mails of October 27,2010, November 19,2010, and December 7,2010. His e-mail of 
December 6, 2010, was the last we heard from Mr. Dickman on this matter, nor was he copied on 
any of your further correspondence. As you have noted, we exchanged e-mails directly with you 
on December 8 and 9, 2010, and then heard nothing further on this mattcr until receipt on March 
10,2011, of your letter dated February 21,2011. As you have noted, we expressed great 
skepticism toward your position in that last e-mail exchange but indicated that we were "willing 
to go the extra mile in our review" in the event there was anything more you wished to bring to 
our attention. At the same time, however, we also indicated that we did not want to create 
unwarranted optimism in light of "our present views and views already expressed to Mr. 
Dickman." 

From December 9,2010, we did not hear anything further on this matter until March 10,2011. 
At that time we acknowledged receipt of your February 21,2011, letter and you indicated in 
reply on that same date that additional material would be forthcoming. By your letter of March 
25,201 I, the last correspondence on this matter, you transmitted a stability analysis of the 
Vessel. 

At the end of the day the basic facts at issue here are not particularly complex and the principle 
to be applied is straightforward --- whether a deck crane manufactured abroad for the intended 
purpose of inclusion on a vessel under construction in the U.S. (where the base and foundations 
had already been constructed) may be installed on the vessel in that foreign port, rather than in 
the U.S. shipyard, without impacting the provision of 46 C.F.R. § 67.97(b) which requires that 
to be considered built in the United States, the vessel must be "assembled entirely" in the United 
States. 

In support of your position, you have seized upon language from the ABFJY determination 
which, in discussing the foreign manufactured derrick and sponsons at issue there, stated as 
follows: 

"Based upon the conclusion [by the Naval Architecture Division] that the derrick and 
sponsons are integral to the operation of the barge, for which operation it is clearly and 
purposefully being built, it is our detennination that the attachment or connection of these 
components to the barge outside of the United States would cause the barge to be deemed not 
to have been 'assembled entirely in the United States'" 

Based upon that language you then argue, and have submitted correspondence trom Lloyd's in 
which it is concluded, that as the crane does not perform an "essential role" for the Vessel, it 
should be exempt from that statutory and regulatory requirement based on the language above --­
ironically, a determination which ultimately held that the "assembled entirely" requirement did 
apply to the foreign-manufactured derrick and sponsons in that case. 

We also note, by the way, that that same Lloyd's correspondence commented as follows: 
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"Whether the lifting appliance is fitted now or at a later date will not affect the class 
assignment, or in other words, change the ship's essential role. However stability aspects 
should be borne in mind; if it is delivered without the lifting appliance then stability 
calculations and tests should reflect this configuration. If the crane is added at a later date 
then stability will need to be reassessed." 

In other words, as we read it, the affixing of the crane to the Vessel, which was indisputably built 
for and intended from the outset to form a part of the Vessel, and for which the bases and 
foundations had already been prepared, would also impact the overall stability of the Vessel and 
\vould require that its stability be reassessed and recalculated. 

We think your argument draws an overly expansive conclusion based solely upon the slim read 
of a negative inference from language of a prior determination --- which determination, in the 
end, found that the appliances in that case had to be installed on that barge in the United States.* 
Furthermore, such a finding as to a crane was not unique to the ABFJV determination. See also, 
determination dated June 2, 2004, (foreign designed and manufactured crane delivered in 
components for final assembly and installation on a barge in the United States) issued to Lemle 
& Kelleher, LLP, which determination was later incorporated into the Administrative Record in 
the Aker litigation. 

We think that, ultimately, Aker provides the proper guidance here. 

In Aker we concluded, a conclusion later sustained by Court decision, that the phrase "assembled 
entirely" in 46 U.S.c. § 67.97(b) did not require that the assembly, or pre-assembly, of every 
component, appliance, appurtenance or element of outfit that goes into the final assembly of a 
vessel must occur in the United States. Rather, we concluded that, as the statute and regulation 
refer to the assembly of the vessel, not the assembly of all of its constituent parts, the focus 
should be on the definition of "assembly" as it pe11ains to the whole of the structure, the vessel 
itself, not its individual parts. Thus, the Agency decision on appeal in Aker stated the following: 

"This interpretation is consistent with prior rulings not solely confined to the issue of 
modules. Many items of equipment and outfit, including entire propulsion systems, are 
manufactured, or 'assembled', foreign but have not thereby been precluded from use in the 
'assembly' of vessels in the United States as a condition of those vessels' compliance with 
this regulatory requirement. This interpretation has also been applied to the feed water filter 
tank to which you make reference in argument. The fact that this unit was manufactured, or 
underwent 'pre-assembly', foreign does not, in our interpretation of this regulatory 
requirement, foreclose the possibility that it, like many other items of outfit or equipment, 

*We acknowledge that a subsequent detemlination related to ABFJV by the then-Director of the NVDC, dated 
January 3,2008, permitted that vessel to install the derrick and sponsons in a foreign port, as a foreign rebuilding, 
provided that the barge had first been first delivered and put into commercial operation without them. However. as 
we stated to Mr. Dickman when he raised that issue, "the creative interpretation engaged in there is, upon further 
rellection by the NVDC, not one we are inclined to accept as warranting support for a pattern going forward, for 
many of the reasons your own comments described." Ln any event, your request does not raise this question. 
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may be incorporated into vessels still deemed to have been 'assembled entirely' in the United 
States." 

However. it continued: 

"We note, by the way, that your appeal does not contest the fact that all of these items 
will be affixed to the Tankers, and final connections made, during their construction in 
the United States ... " (emphasis added) 

And finally: 

"The fact, as you have argued, that some of this manufacturing or 'pre-assembly' work 
could. or might, have been done in the United States is also not the salient issue in the 
reasonable administration of this regulatory requirement. To make it so might well require, if 
taken as literally as your argument would permit, that every nut or bolt incorporated into a 
vessel, or into any of its outfit or equipment, undergo 'assembly', or 'pre-assembly', in the 
United States. The concept of vessels deemed to have been 'assembled', even 'assembled 
entirely', in the United States, has never been accorded that breadth. (emphasis added) 

We view our approach to the matter before us as the mirror image of, or perhaps as a logically 
necessary corollary to, our decision in Aker. Having foreshortened the application of the phrase 
"assembled entirely" as it would have been applied there to parts or components, in favor of an 
application of that phrase which is confined to the assembly of the vessel itself, we believe that 
the phrase must then be accorded the full breadth of its plain meaning when applied to the vessel 
itself --- in order to carry out the legislative intent discussed at length in the Aker Court decision. 
Thus, where an aspect of the assembly of the vessel is implicated, it, meaning the entirety of the 
vessel, including the incorporation of its various parts, components, appurtenances and 
appliances. must be "assembled entirely" in the United States. 

There really can be no reasonable argument in this case, and has been none, that the very 
substantial crane at issue here, which was manufactured for this Vessel, appears on drawings of 
this Vessel dated as early as October, 2007, bases and foundations for which had been 
constructed in the U.S. shipyard, and the installation of which would require new stability tests 
of the Vessel to be done, is not, and was not intended from the outset to be, an appliance of, or 
some part of the entirety of, the Vessel. Rather, drawing upon a negative inference from the 
language of the ABFJV determination, you only argue that it does not perfom1 an "essential role" 
for the vessel. We decline to foreshorten the plain meaning of the "assembled entirely" 
requirement in such a manner and, by so doing, to open it up to a potentially endless list of other 
unforeseen and unintended but, arguably, similarly "non-essential" other items said to be 
exceptions to that requirement. 
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Consequently, we conclude that installation of the foreign-manufactured crane into the Vessel 
other than in the United States would cause it to forfeit its status as U.S. built. 

Sincerely, 
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